Parintele Arsenie Boca in arhivele securitatii. Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Bucuresti - Draganescu (1960-1989) - Sinaia. Vol. III
DESCRIERE
Cu cel de-al treilea volum al documentelor despre Pr. Arsenie Boca, aflate in custodia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), incheiem demersul privind, mai ales, dosarele personale ale Sfantului (de multa vreme deja) de dincolo de Ardeal... Spune personale, pentru ca proiectul acesta a vizat cu precadere redarea, integrala, a dosarelor de securitate ale Parintelui Arsenie, ca opis-uri de documente si, colateral, punctarea anumitor elemente, ca note, pe care le-am gasit in alte dosare aflate in conjunctie cu ale sale.
Volumul in discutie radiografiaza perioada pribegiei Parintelui Arsenie dupa momentul Prislop, adica anii 1960-1989, cu reperele sale: Bucuresti, Draganescu, Sinaia. Sunt ani nu neaparat tumultosi sau generosi in informatie sub aspectul punerii sub urmarire sau a actiunilor concrete intreprinse impotriva sa, cat punctari semnificative ale unei istorii ceva mai recente, in care regasim oameni, personaje, evenimente multe din ele explorate ca arie de cercetare, insa aici comportand variante si vecinatati trecute prin vamuirile mai mult sau mai putin conjuncturale ale Securitatii. Demersului nostru i s-au adaugat ulterior alte documente, informatii, dosare care intr-un fel sau altul s-au intersectat cu traiectul Parintelui Arsenie. Parte din aceste inedite referinte vor aparea in cadrul Editurii Agnos ca volume distincte, secundare trilogiei Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Opis de documente. Consideram ca vremea s-a plinit si pentru scoaterea la lumina si a acestor documente.
Ca si in cazul celorlalte doua volume, data fiind varietatea documentelor, precum si diferitele metode de scriere si notare, la culegerea acestora am folosit cateva artificii tehnice, cu scopul redarii cat mai fidele a acestora.
Astfel, pentru orice nota aflata in arhive scrisa de mana am folosit caractere italice. Daca pe o astfel de nota au fost facute insemnari ulterioare de catre cei insarcinati cu rezolvarea lor (in speta, ofiteri de securitate), care se disting in cadrul notei fie prin culoarea inscrisurilor, fie prin alte semne specifice, pentru a le reda am folosit caractere bold-italice. Sublinierile, la culegerea notelor, le-am redat, de asemenea, folosindu-le uneori si pentru marcarea spatiilor ce urmau a fi completate in documente-tip. Prin urmare, caracterele normale indica faptul ca nota a fost redactata la masina de scris, iar notarile italice din acestea sunt specificatii ce s-au adaugat ulterior, in general de catre ale persoane implicate in urmarire sau ancheta. Pasajele de text care, din diferite motive, sunt prea sterse pentru a fi lizibile au fost marcate prin cuvantul [Indescifrabil], incadrat in paranteze patrate. Aparitia acestui cuvant in afara parantezelor patrate [] indica faptul ca el se regaseste si pe nota de dosar, cu atat mai mult cu cat numeroase documente au fost ulterior copiate si batute la masina, ambele variante fiind cuprinse apoi in dosare.
REVIEW-URI