Patriarhul Justinian in lumina vremurilor. Interviuri comemorative, Diacon Alexandru Briciu, Trinitas

Preț: 28,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2019
Categoria: Religie

DESCRIERE

Volumul Patriarhul Justinian in lumina vremurilor. Interviuri comemorative este rodul unui proiect editorial al publicatiilor Lumina derulat in legatura cu tematica programului-cadru liturgic, cultural si mediatic intitulat 2017: „Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului” in Patriarhia Romana.

Diaconul Alexandru Briciu, redactor al Ziarului Lumina, cotidianul Patriarhiei Romane, a adunat marturii ale unor ierarhi, profesori de teologie, academicieni, preoti si vietuitori ai asezamintelor monahale si mireni care l-au cunoscut personal pe vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina (1901-1977), care a pastorit Biserica Ortodoxa Romana timp de aproape trei decenii (1948-1977).

Interviurile inedite si cele publicate in anii 2017-2018 in cotidianul Ziarul Lumina si in saptamanalul Lumina de Duminica reunesc marturii ale contemporanilor despre cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, intregindu-i biografia cu aspecte mai putin stiute. Paginile cu interviuri sunt precedate in volum de un text semnat de academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, care le comunica cititorilor un contur succint al personalitatii si vietii patriarhului Justinian.

Personalitatile intervievate sunt figuri marcante in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, in ale caror vieti intalnirea cu patriarhul Justinian a jucat un rol insemnat.

O marturie autentica si incarcata de gratitudine asupra experientei unei astfel de intalniri este oferita de Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, singurul ierarh activ in Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care a primit hirotonia intru arhiereu in vremea pastoririi patriarhului Justinian.

Recunostinta exprima, in cuvinte ale interviului inclus aici, si parintele academician Mircea Pacurariu. Anume, pentru ajutorul de care a beneficiat, la inceputul carierei sale academice, din partea vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina. Cel mai mare profesor de Istorie bisericeasca din Romania prezinta cateva dintre realizarile celui care a condus Biserica noastra prin incercarile anilor 1948-1977.

Catre cei dintai ani ai acelei perioade indreapta ganduri alese, la inceput de convorbire, parintele Constantin Parvu († 26 iunie 2017). E un rastimp al istoriei romanesti coincizand cu acela al formarii sale ca teolog, al acumularilor in mediul seminarial si universitar, culminand cu studiile doctorale. Rememoreaza apoi momentul numirii sale, de catre patriarhul Justinian, ca vicar administrativ patriarhal. De asemenea, continuarea activitatii in cadrul Cancelariei Sfantului Sinod pana in anul 2010.

Peisajul educational ocupa un loc central si in cuvintele ce ofera continut interviului acordat de parintele profesor Stefan Buchiu, fost decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti. Preacucernicia sa vorbeste despre grija pentru invatamant manifestata de ierarhul al carui nume a ajuns pe frontispiciul celei mai importante institutii de profil din tara.

O cariera academica a carei evolutie a cunoscut si ea amprenta spirituala a patriarhului Justinian a fost aceea a parintelui profesor Nicolae D. Necula († 4 septembrie 2017). In interviul acordat, vorbeste despre tinuta sacerdotala a Patriarhului.

De sustinere dinspre patriarhul Justinian s-a bucurat si instruirea universitara a parintelui profesor Viorel Ionita. Preacucernicia sa a fost unul dintre tinerii studenti beneficiari ai deschiderii Patriarhului fata de Occident. Patriarhul obtinea pentru acesti tineri burse de studii la universitati de prestigiu din intreaga lume, la intoarcerea in tara integrandu-i in slujirea sacerdotala, educationala sau administrativa.

Parintele profesor Nicu Moldoveanu prezinta concertele de colinde organizate la Patriarhia Romana, in vremea arhipastoririi vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina, in preajma sarbatorii Nasterii Domnului. Era un prilej de delectare pentru auditoriu, in conditiile unui regim politic (comunist) opresiv.

Un regim ale carui institutii au ridicat obstacole si in drumul studiilor teologice (urmate in Germania) ale parintelui arhidiacon profesor Ioan Caraza. In contextul incercarilor de a infrunta aceste oprelisti l-a cunoscut parintele Caraza pe patriarhul Justinian. Importanta acestui interviu consta in prilejuirea asternerii pe hartie a catorva episoade inedite traite in preajma unui apropiat: protosinghelul Mitrofan Ifrim, un hatru intendent al Resedintei Patriarhale.

Impotrivirea fata de vitregiile sistemului comunist este ceea ce a marcat hotarator si viata parintelui Nicolae Bordasiu († 9 noiembrie 2018). A fost unul dintre marturisitorii ortodocsi care au supravietuit temnitelor comuniste. Si-a inceput activitatea in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane la chemarea vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina. Absolvent de Teologie si Farmacie, a suferit vreme de 16 ani prigoana regimului comunist nou instaurat: 7 ani fugar si mai bine de 9 ani intemnitat. Dupa eliberare, a lucrat la Institutul „Cantacuzino”, pana la intalnirea providentiala cu Patriarhul Romaniei, in 1968. Au urmat intrarea in cler, trimiterea la studii si numirea ca profesor si director al seminarului bucurestean. O calitate in care a desfasurat activitati ce i-au ocazionat diverse intalniri cu patriarhul Justinian. Si le reaminteste in ultimul interviu pe care l-a acordat.

Si parintele Ilie Georgescu a fost beneficiarul unei burse de studii teologice in Occident in vremea patriarhului Justinian, rasplatindu-i increderea cu o activitate de mai bine de un deceniu in cadrul Administratiei Patriarhale. Vorbeste despre experienta colaborarii cu cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in cadrul nou-infiintatului Sector de Relatii externe al Patriarhiei Romane, la inceputul anilor 1960.

Tot la perioada studiilor – desfasurate la Seminarul Teologic din Bucuresti – se intorc (contribuind la intregirea imaginii conturate in volum patriarhului Justinian) si amintirile parintelui Augustin Rusu, ostenitor vreme de mai bine de doua decenii in Administratia Patriarhala.

Afinitatii cu patriarhul Justinian a domnului profesor Emilian Popescu, membru de onoare al Academiei Romane, i se pot afla radacini temporale si spatiale chiar mai adanci. Aceasta, fiindca s-a nascut intr-o comuna valceana apropiata plaiurilor natale ale Patriarhului de vrednica pomenire. A participat, ca elev, la slujbele savarsite de preotul Ioan Marina in Ramnicu Valcea si, ca student, la intronizarea celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in Bucuresti (6 iunie 1948).

Un alt distins membru al Academiei Romane, Dinu C. Giurescu († 24 aprilie 2018), a trait prigoana regimului comunist ateu inca de la instaurarea acestuia in Romania. Tatal sau, marele istoric Constantin C. Giurescu, a cunoscut temnita Sighetului intre anii 1950 si 1955. Familia ramasa in Bucuresti a fost evacuata din locuinta si exclusa din noua societate ce se contura. In aceste conditii, a primit ajutor din partea Bisericii Ortodoxe Romane datorita unei interventii salvatoare a patriarhului Justinian Marina.

Preotul francez Marc-Antoine Costa de Beauregard a cunoscut Romania in anii ‚70 ai secolului trecut, in ultima perioada a pastoririi patriarhului Justinian. In acel rastimp, a avut prilejul unor intalniri cu Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, iar la intoarcerea in Franta a dat marturie buna despre misiunea Patriarhiei Romane, in diaspora romaneasca si in fata crestinilor occidentali.

Intr-un spatiu al diasporei ortodoxe romanesti slujeste si parintele Traian Valdman, parohul bisericii ortodoxe romanesti „Pogorarea Sfantului Duh” din Milano. A fost hirotonit preot de patriarhul Justinian, trimis cu bursa la studii in Geneva si Milano si a fost insarcinat cu infiintarea unei parohii romanesti in Italia.

Parintele Ioan Surubaru a fost numit preot la biserica „Sfanta Maria”-Miron Patriarhul din Bucuresti de patriarhul Justinian Marina, in 1971. In acest interviu inedit, vorbeste despre intalnirile sale, in calitate de student, doctorand, preot si misionar, cu patriarhul.

Monahia Lucia Dumbrava a fost numita stareta a manastirii Pasarea de patriarhul Justinian in anul 1966. Dupa mai bine de cinci decenii, vorbeste in acest interviu inedit despre experienta colaborarii cu Patriarhul si despre grija acestuia pentru viata si asezamintele monahale.

In finalul volumului de interviuri, domnul George Stan, doctorul patriarhului Justinian, impartaseste amintiri emotionante despre ultimele clipe din viata acestuia.

Trei dintre personalitatile intervievate pe care le-am amintit mai sus au trecut, intre timp, la cele vesnice. Se cuvinte a-i pomeni odata in plus, in semn de omagiu, pe: parintele vicar patriarhal Constantin Parvu († 26 iunie 2017), parintele profesor Nicolae D. Necula († 4 septembrie 2017), academicianul Dinu C. Giurescu († 24 aprilie 2018), parintele Nicolae Bordasiu († 9 noiembrie 2018). Marturiile lor despre colaborarea cu patriarhul Justinian capata valoare de document, fiind ultimele consemnate in presa noastra bisericeasca.

Aduceri aminte privind catre un om providential pentru Biserica si pentru neam, recunostinta pentru binele pe care s-a aratat neincetat dispus sa-l raspandeasca in cei cu care a colaborat indeaproape, admiratie pentru cuvintele si faptele prin care s-a daruit, apreciere pentru largimea orizonturilor sale sufletesti contrastand cu ingustimile istoriei – toate se regasesc in filele acestui omagiu tiparit adus patriarhului Justinian.

 

Numar pagini: 166
Format: 15x22
Anul aparitiei: 2019

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0584 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.