Pentru unitate. Dialogul teologic dintre Biserica Ortodoxa si Bisericile Vechi Orientale
DESCRIERE
Cartea autorului coord. Chaillot Christine „Pentru unitate. Dialogul teologic dintre Biserica Ortodoxa si Bisericile Vechi Orientale" de la editura ANDREIANA
Christine Chaillot este cunoscuta publicului roman pentru editarea volumului,, Biserica Ortodoxa din Europa de Est in secolul XX\\", in care a reusit sa aduca impreuna intr-un mod foarte firesc si delicat crampeie din vietile Bisericilor Ortodoxe surori din Europa, dovedind o data in plus cat de putin ne cunoastem unii pe altii, chiar daca staruim, teoretic, in deplina comuniune sacramentala.
Vizita la Sibiu din mai 2013 a doamnei Christine Chaillot a prilejuit descoperirea unei probleme si mai mari, si anume: lipsa de deschidere spre Bisericile Orientale, pe care le abordam adesea dintr-o perspectiva strict istorica, uitand, poate, faptul ca aceste entitati ecleziale dainuie si astazi, au milioane de credinciosi si sunt foarte active in spatiul public oriental pe care il marcheaza discret. Prelegerea ei despre Bisericile Copta, Etiopiana, Nestoriana si Siriana a trezit un interes deosebit din partea studentilor, motiv pentru care i-am cerut doamnei Christine Chaillot permisiunea de a traduce in limba romana lucrarea de fata, ce cuprinde scurte prezentari ale Bisericilor Orientale si istoricul dialogului teologic purtat intre Bisericile Ortodoxe si cele Vechi Orientale.
Christine Chaillot si Alexander Belopopsky, cei doi editori ai volumului, trateaza tema intr-o distinsa nota irenica, aducand impreuna, sub numele generic de Biserici Vechi Orientale, mai multe Biserici pe care, formal, le distingem ca eterodoxe.
Consideram ca traducerea realizata de subsemnatul si Ana-Monica Cojocarescu va fi de un real folos celor preocupati de evolutia istorica a acestor Biserici, intrucat pune la indemana un bogat material informativ, alaturi de un grupaj selectiv de documente istorice, liturgice si cu caracter misionar.
Desi dialogul teologic stagneaza momentan in asteptarea ridicarii anatemelor pronuntate de-a lungul timpului, speram ca publicarea prezentei lucrari va motiva generatiile de teologi in formare sa se implice mai mult in depasirea acestui blocaj de comunicare creat intre Biserica Ortodoxa si Bisericile Orientale, redescoperind acea vocatie marturisitoare, pecetluita prin sangele sutelor de martiri pe care i-au dat aceste Biserici din Nordul Africii si Orientul Mijlociu in ultimii ani.
Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel
APARITIE:2015
ISBN:978-606-733-038-0
PAGINI:270
FORMAT: 13x20 cm
ISBN: 978-606-733-038-0
REVIEW-URI