Permacultura in gradina luna de luna

PRP: 59,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 47,20 lei
Diferență: 11,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

Permacultura in gradina luna de luna/ La Permaculture au jardin mois par mois de Damien Dekarz este o lectura foarte placuta si mai ales foarte utila pentru toti cei interesati de amenajarea corecta a unui teren si de permacultura. Asadar, te avertizam inca de la inceput, pentru a nu fi dezamagit ulterior, ca volumul de fata nu vorbeste despre permacultura in toata complexitatea ei, ci despre gradinaritul natural sau despre permacultura care poate fi practicata de oricine este proprietarul unei gradini. 

 

 

 

Iar in cazul in care te intrebi ce aduce in plus aceasta carte fata de alte carti de gradinarit, ei bine, raspunsul este cat se poate de simplu. Volumul de fata te va invata cum sa devii  autonom ingrijind o gradina productiva in care solul se regenereaza, iar biodiversitatea locala este protejata. Autorul a experimentat pe cont propriu acest tip de autonomie, reusind sa obtina inca din primul an 80% din necesarul de legume al familiei sale dintr-o gradina de numai 4.100 de metri patrati. Din al doilea an de la amenajare, gradina lui Damien Dekarz i-a furnizat suficiente legume incat sa asigure intreg necesarul familiei sale, dar si un surplus pe care Damien l-a vandut, reusind sa obtina astfel un venit moderat.

 

 

 

Pasionat de natura inca din copilarie, Damien Dekarz a inceput sa practice gradinaritul agroecologic in anul 2009. In acelasi an a devenit cofondatorul asociatiei „La Graine indocile/ Samanta sfidatoare” care are ca obiectiv principal implementarea si promovarea conceptului de autonomie durabila. Autonomia durabila incurajeaza un mod de viata autonom si ecologic care nu dauneaza catusi de putin sanatatii planetei.

 

 

 

Trainer, designer si lector, Damien Dekarz popularizeaza permacultura si agroecologia inca din anul 2014 pe canalul sau de YouTube intitulat „permaculture agroécologie etc...” care are in momentul de fata peste 400 de mii de abonati.  

 

 

 

Damien a experimentat, creat si inregistrat numeroase tehnici si instrumente de gradinarit usor adaptabile in diverse imprejurari, despre care puteti afla mai multe amanunte pe site-ul sau: www.permacultureetc.com.

 

 

 

Insa cartea aceasta inseamna mai mult decat atat. Ea te va face, foarte probabil, fara sa-si fi propus in mod expres acest lucru, sa te indragostesti de gradina ta, sau mai bine zis sa iubesti fiecare creatura minuscula care o populeaza si sa iei toate masurile posibile pentru a le proteja si a le asigura perpetuarea. Pentru ca iti va arata cata viata minunata exista pana si intr-o cantitate minuscula de pamant, contribuind, asa nesemnificativa cum pare, la buna functionare a unui intreg ecosistem:

 

 

 

„Intr-un pumn de teren fertil, pot exista mai bine de 7 miliarde de vietati, cam cati oameni exista pe Terra.”

 

 

 

Cartea este impartita in doua parti dupa cum urmeaza:

 

 

 

PARTEA I: CE ESTE PERMACULTURA?

 

 

 

„As spune asadar ca, daca in viata de zi cu zi avem grija atat de pamant, cat si de oameni si veghem la impartirea echitabila a resurselor, atunci inseamna ca facem permacultura. Permacultura nu se limiteaza insa la simplul fapt de a te ocupa de gradinarit. Este o invitatie de a regandi toate sectoarele vietii noastre.” - Damien Dekarz

 

 

 

Din aceasta prima parte a cartii, vei afla:

 

 

 

• O posibila definitie a permaculturii si cele trei principii de baza ale ei: grija fata de pamant, grija fata de om si grija de a produce si a imparti echitabil;

 

• Cele doua metode de design recunoscute pentru performantele lor in permacultura: zonarea si Metoda Obrédim;

 

• Toate elementele de care trebuie sa tii cont atunci cand iti amenajezi gradina: implantarea, mentenanta, biodiversitatea, plantele salbatice, amenajarea unui iaz, daunatorii, practicile agricole, fertilizatorii, mulcirea, compostul, etc;

 

• Cum sa obtii un compost de buna calitate;

 

• Cateva trucuri care te vor scuti sa ari terenul;

 

• Cateva trucuri pentru a nu mai fi nevoit sa folosesti pesticide;

 

• Care sunt avantajele, dar si inconvenientele culturilor pe straturi suprainaltate;

 

• De ce este importanta policultura;

 

• Un sistem de rotatie si asociere a legumelor simplu, productiv si rentabil;

 

• O reteta de cultivare comerciala a legumelor;

 

• Cum sa creezi o padure comestibila.

 

 

 

PARTEA A II-A : GRADINARITUL LUNA DE LUNA

 

 

 

Aceasta a doua parte a cartii reprezinta o trecere in revista a activitatilor din gradina specifice fiecarei luni a anului, asta deoarece numerosi gradinari amatori sau cu experienta considera ca nu au ce face iarna in gradina.

 

 

 

Prin urmare, te invit sa parcurgi sectiunile dedicate fiecarei luni a anului in parte si sa afli care sunt lucrarile din gradina pe care ar fi bine sa le efectuezi in fiecare dintre ele. Pentru ca, dupa cum vezi, nu exista niciun moment din an in care sa nu ai de facut chiar nimic in gradina!

 

 

 

Iata pe scurt ce lucrari ar fi recomandat sa faci in gradina in cele 12 luni ale anului:

 

 

 

Ianuarie. Desi este probabil, una dintre lunile cele mai linistite pentru gradinar, acum se pot face totusi o serie de pregatiri pentru primavara. Este momentul potrivit pentru unele lucrari de plantare, semanare si butasire, dar si pentru lucrari de mulcire sau pentru regandirea modului in care iti vei amenaja gradina in primavara. Tot acum puteti pregati zonele de cultura, imprastia compost si substante nutritive pentru sol ecologice sau lua in considerare plantele salbatice care reprezinta o resursa incredibila pentru orice gradina. 

 

 

 

Februarie este o luna buna pentru semanare, plantare si inmultire. Acum este momentul sa-ti verifici stocul de seminte, sa plantezi anumite plante si sa pregatesti gropile de plantare pentru anumiti pomi. Tot acum ar trebui sa te ocupi de decompactarea solului, sa mocirlesti pomii, sa obtii butasi prin procedeul numit butasire inabusita, sa tai copacii pe care ii consideri inutili sau sa construiesti mici adaposturi pentru vietuitoare. 

 

 

 

Martie este luna in care lucrarile din gradina iau amploare. Afla din aceasta sectiune ce legume poti semana in martie la cald, in sera sau direct afara in pamant, cum sa pregatesti cartofii sau semintele de mar pentru germinare, cum sa prepari pamantul de rasadnita sau cum sa protejezi plantele tinere si semintele de frig.

 

 

 

Aprilie. Pe masura ce primavara isi intra tot mai mult in drepturi, lucrarile din gradina si din sera devin din ce in ce mai serioase. Afla asadar ce poti semana acum in sera, respectiv in aer liber, ce seminte trebuie puse la germinat, cum sa plantezi cartofii fara sa sapi sau cum sa iti prepari singur un macerat din plante.

 

 

 

Mai. In mai continua semanatul anumitor plante si e timpul sa cumperi ceva rasaduri in cazul in care nu ai folosit seminte pentru a obtine tu singur noile plante. De asemenea, pentru ca afara s-a incalzit destul de mult, poti deja sa scoti din sere anumite plante si sa le replantezi in aer liber. Poti de asemenea sa mulcesti cartofii, sa semeni combinatia de succes Milpa (porumb, dovleci, fasole) si alte combinatii fericite de legume care cresc mai bine impreuna. Totodata este momentul sa inveti sa uzi plantele eficient, astfel incat acestea sa nu simta lipsa apei, iar tu sa nu faci risipa de apa.

 

 

 

Iunie. Pentru ca in iunie nu se mai pune problema de frig, e timpul sa scoti toate foliile de protectie si sa plantezi in aer liber rasadurile pe care le mai tii inca in ghivece. Chiar daca e iunie, inca se mai pot semana anumite plante de gradina, si te poti ocupa de butasire. Afla de aici ce plante se preteaza pentru astfel de lucrari in luna iunie, dar si ce samburi de fructe poti planta acum pentru a obtine cu succes noi pomi fructiferi. Tot acum este timpul pentru aracirea rosiilor, pentru montarea unui difuzor de apa si pentru a afla cum trebuie udata corect gradina de legume pentru ca plantele sa nu se imbolnaveasca. 

 

 

 

Iulie. Gradinarii care au efectuat corect lucrarile de ingrijire a gradinii pana acum se vor bucura deja de rezultate satisfacatoare in iulie, cand gradina abunda de legume. Tot acum e momentul sa semanam legumele pentru toamna si sa pregatim corect semintele de rosii si de laptuci pentru semanat. Autorul iti ofera aici toate detaliile de care ai nevoie! Si pentru ca multe fructe sunt deja coapte, iulie e momentul ideal pentru a profita de samburii acestor fructe si a-i planta in pamant. Tot acum e momentul pentru a recolta anumite legume. Afla care sunt acestea de aici! Tot in iulie e momentul sa te ocupi de legarea plantelor cataratoare, sa toaletezi copacii, taind anumite crengi si sa acoperi gradina cu mulci, pentru ca plantele sa nu sufere de sete.

 

 

 

August. Si in luna august continua lucrarile de semanare, plantare si inmultire din gradina. Afla din aceasta sectiune care plante se preteaza pentru astfel de lucrari in luna august, dar si cum sa limitezi pierderile de apa din sol, cum sa recoltezi seminte de la anumite plante, ce legume poti semana acum, dar si ce butasi poti realiza in aceasta luna! O mare parte dintre legume se recolteaza in luna august, de aceea aceasta luna este una excelenta pentru gradinari, pentru ca deja incep sa apara satisfactiile unei munci sustinute. Citeste acest capitol si afla ce alte lucrari mai poti efectua in gradina in luna august!

 

 

 

Septembrie. Si in septembrie continua lucrarile de semanare, plantare si inmultire. Tot acum putem valorifica spatiile libere din gradina plantand unele specii mai putin pretentioase. Septembrie este luna ideala pentru semanarea ingrasamintelor verzi in gradina, pentru plantarea fructelor rosii la radacina copacilor, pentru butasirea unui numar imens de arbusti cu frunzis persistent, pentru recoltarea de seminte de plante comestibile salbatice si pentru recoltarea a numeroase legume.

 

 

 

Octombrie. Desi multi gradinari cred ca a venit momentul sa lase gradina sa se odihneasca si sa se odihneasca si ei putin dupa un an de munca, ei bine, de fapt si in octombrie se pot semana si planta o serie de plante, scutind astfel o parte din munca din primavara. Tot acum e momentul sa iti achizitionezi copaceii pe care ii vei planta in iarna sau la sfarsitul toamnei, sa semeni cerealele, sa recoltezi dovlecii si rosiile si sa pregatesti gradina pentru noul sezon.

 

 

 

Noiembrie. Si in noiembrie continua lucrarile de semanat si plantat si tot acum poti efectua lucrari de marcotaj. Afla din aceasta sectiune a cartii cateva asocieri bune de plante pe care le poti face in gradina ta, ia masurile necesare pentru plantele mai sensibile la frig si imprastie balegar in gradina, facand tot posibilul ca acesta sa fie biologic. Tot acum este momentul ideal pentru a face un bilant al lucrurilor care au mers bine in gradina in anul in curs si al celor care nu prea au dat rezultate.

 

 

 

Decembrie. In decembrie nu se mai pune problema de semanat in aer liber asa ca mutam aceste lucrari la cald. In schimb, decembrie este o luna excelenta pentru lucrari de butasire, marcotare si divizare. Acum poti pune la germinat seminte de meri si peri, poti acoperi cu mulci aleile din gradina, poti crea o padure comestibila sau te poti gandi la imbunatatirile ce pot fi aduse gradinii tale.

 

 

 

Trebuie mentionat faptul ca pe tot parcursul cartii se fac referiri la plantele salbatice care vor creste cel mai probabil in gradina ta si cum le poti valorifica. Desi informatiile din carte sunt foarte sumare, autorul iti pune la dispozitie resurse suplimentare la sfarsitul cartii pentru a te documenta suplimentar pe acest subiect.

 

 

 

La sfarsitul cartii te asteapta o alta serie de informatii foarte utile pentru a obtine rezultate foarte bune in gradina. Este vorba despre calendarul semanarilor, plantarilor si recoltarilor pentru tot anul, de un glosar care iti va lamuri termenii care te vor pune in dificultate pe parcursul lecturii si despre o serie de recomandari de carti care te vor inspira in continuare sa-ti ingrijesti gradina cu cele mai bune rezultate.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0755 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.