Polemica Paulescu: stiinta, politica, memorie

PRP: 26,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 19,50 lei
Diferență: 6,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

Polemica Paulescu exista in primul rand pentru ca cercetarile de laborator ale savantului roman au fost citate in America de Nord si Europa. In absenta acestei recunoasteri, faptul ca Nicolae C. Paulescu a publicat zeci de articole, brosuri si carti antisemite si a fost vicepresedintele fondator al Ligii Apararii Nationale Crestine nu ar starni controverse. Nu ar deranja mult nici faptul ca aceste activitati reprobabile nu au fost dezvaluite publicului din Romania si comunitatii stiintifice internationale. Pentru cei care vor sa-si formeze propria opinie in legatura cu aceasta dezbatere, cartea de fata prezinta documentele care pot sa determine daca Paulescu a descoperit insulina, daca opera stiintifica a lui Paulescu a fost contaminata de antisemitism si daca Paulescu i-a influentat pe aderentii politicii xenofobe care a dus la Holocaustul din Romania. Monografia descrie si modul in care statuia lui Paulescu a fost ridicata pe un piedestal de exagerari (descoperirea insulinei) si omisiuni (scrierile antisemite si activitatea politica de extrema dreapta) in epoca national-comunista instaurata de Nicolae Ceausescu si in perioada de tranzitie catre claritate si adevar prin care trece Romania din 1989.

In 1922, fiziologul Nicolae C. Paulescu a brevetat„pancreina“ si a infiintat, alaturi de A.C. Cuza, Uniunea Nationala Crestina, primul partid antisemit din istoria Romaniei. Un an mai tarziu, cei doi au pus bazele Ligii Apararii Nationale Crestine si au ales sa puna o svastica neagra in mijlocul tricolorului romanesc ca insemn al noului partid. Paulescu a fost vicepresedintele Ligii, in numele careia declara, in 1925, ca„Romania Mare e ca un fruct splendid de o frumusete uimitoare. Dar ea poarta in sanul ei un parazit de curand pripasit, care-i suge toata vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care ii otraveste fiii in carciumi nenumarate, care ii rapeste fecioarele si le face sa devina sterpe, care prin tot felul de speculatii fura painea de la gura bietilor Romani si care, in sfarsit, prin Francmasonerie, prin Socialism, prin Bolsevism, incearca sa aduca pe acesti jefuiti in starea urgisita de robi ai lui Iuda.“ Pentru Paulescu, concetatenii lui evrei erau paduchi care trebuiau eliminati de pe teritoriul tarii:„Deparazitarea nu s-ar putea face pe spinarea vecinilor care, fiind si ei pana peste cap plini de paduchi, ar refuza mortis sa mai primeasca si pe ai nostri. Ar trebui deci ca toate tarile infectate de jidani sa stabileasca de comun acord o cloaca (in Palestina, in Africa sau in America) unde sa-si poata fiecare arunca laturile.“ Aceste asertiuni vor constitui jaloanele discursului antisemit din Romania interbelica, iar incriminarea in grup a evreilor ca agenti ai bolsevismului va fi folosita nu mult mai tarziu de Ion Antonescu pentru justificarea deportarii populatiei evreiesti din Bucovina si Basarabia in Transnistria.

Autor: Peter Manu, Horia Bozdoghina
   

Peter Manu, medic, a facut stagii de medicina interna la Bucuresti, Paris si New York, a obtinut diploma de specialist de la American Board of Internal Medicine si este Professor of Clinical Medicine la Albert Einstein College of Medicine in New York. A publicat rezultatele cercetarilor sale in Annals of Internal Medicine, Archives of Internal Medicine, American Journal of Medicine, Journal of the American Medical Association etc. si a contribuit la tratatul Cecil’s Textbook of medicine (Philadelphia, 2007).
Horia Bozdoghina, istoric, a facut cursuri de specializare in istoria Holocaustului organizate de Universitatea Babes-Bolyai si Institutul de Iudaistica si Istoria Evreilor din Cluj-Napoca si a participat la manifestari stiintifice pe tema Holocaustului desfasurate in Romania, Israel si SUA. Este autorul monografiei Nicolae Iorga si Partidul Nationalist-Democrat in viata politica a Romaniei (Sibiu, 2007), a publicat articole in Transilvania, Studia Universitas Cibiniensis si Holocaust Studies si a contribuit la volumul colectiv Partide politice si minoritati nationale din Romania in secolul XX (Sibiu, 2008).

Anul aparitiei: 2010
Format: 13× 20 cm
Numar pagini:  296

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0622 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.