Psihologia investitorului. Tendinte si mutatii pe piata financiara internationala

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,10 lei
Diferență: 4,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011

DESCRIERE

In prezent, traim intr-o lume financiara foarte interesanta, unica in felul ei, si totusi atat de diferita, caracterizata de piete financiare din ce in ce mai sofisticate, de inovatia produselor financiare si de o competitie acerba intre investitorii financiari globali. Asa cum Oana Mionel surprinde in aceasta carte, schimbarea atitudinala majora a pietelor financiare si a participantilor la aceste piete a inceput sa se manifeste pregnant inca din anii '90, odata cu declansarea noii ere a globalizarii. Nucleul in jurul caruia graviteaza toate activitatile economico-financiare este reprezentat de mutatia in comportamentul jucatorilor financiar-valutari, trecand de la unul rational asa cum il descrie teoria pietelor eficiente la unul psihologic surprins si descris foarte bine in evidentele empirice ale lucrarii de fata. Autoarea ne supune atentiei unele dintre cele mai importante tendinte si mutatii ce au aparut pe pietele financiare, cu implicatii concrete asupra pietei valutare internationale, completand cu o serie de exemple pertinente, concrete si practice ale riscurilor ce pot aparea in decizia de investire si rolul tot mai accentuat al psihologiei investitorului in conditiile accentuarii globalizarii.


 

In ceea ce priveste fundamentele conceptuale ale mediului financiar global, sunt evidentiate atat aspectele pozitive, cat si cele negative pe care le implica procesul de globalizare asupra economiei mondiale, intregindu-se astfel tabloul structural al universului financiar. Tot in aceasta sectiune ni se dezvaluie intr-o maniera clara teoriile economice si financiare, considerate forme superioare ale cunoasterii stiintifice concretizate in idei, ipoteze, legi si concepte ce mijlocesc reflectarea realitatii. In finalul acestei parti sunt identificate metode cheie din psihologie, economie si matematica care ajuta la evidentierea mutatiilor comportamentale ale investitorilor valutari. Globalizarea pietelor financiare a necesitat mai multe etape care au generat inovatii financiare. Totodata, primordial pentru mediul financiar international afirma autoarea este urmatorul complex de elemente: dezintermedierea, dereglementarea, deschiderea pietelor financiare, dezvoltarea sistemului IT,„profesionalizarea pietelor”, progresul in teoria si practica finantelor etc. Iar subiectul comun tuturor progreselor financiare il constituie rolul pietelor– cresterea si dezvoltarea pietelor, competitia si libertatea sporita pe piete, cresterea eficientei pietelor, cresterea increderii in fortele si mecanismele pietei, precum si crearea celor mai bune tehnici si instrumente de piata. Interdependenta acestor forte creeaza, cum bine remarca Oana Mionel, un mediu global al creativitatii si al efervescentei psihologice a investitorilor.

 

De pilda, asa cum sunt conditionate preturile dintr-o economie de interactiunea cumparatorilor si vanzatorilor, si cursurile de schimb variaza functie de contactul permanent al actionarilor, firmelor si institutiilor financiare ce cumpara si vand valuta in vederea efectuarii anumitor plati. La nivelul pietei valutare, participantii la piata valutara utilizeaza in activitatea de tranzactionare si acoperire a riscurilor numeroase produse derivate (contractele forward, futures, options, swap). De-a lungul timpului, produsele financiare derivate si tranzactiile cu acestea s-au situat pe primele pagini ale revistelor si ziarelor de specialitate prin pierderile si castigurile exorbitante obtinute in urma tranzactiilor cu produse financiare derivate. Asadar, inainte de a incepe o investitie in piata valutara, sau mai bine zis, inainte sa se inceapa o lupta„corp la corp” cu consecintele acestui tip de investitie, investitorul trebuie sa inteleaga fortele care stau la baza pietei valutare si conceptele care conduc aceste forte.

 

            O analiza interesanta este realizata de catre autoare in sectiunea dedicata testarii celor doua teorii economico-financiare: paritatea puterii de cumparare si efectul Fisher international. Justetea analizelor celor doua teorii a fost posibila gratiei unei alegeri intelepte, a celor mai puternice si evidente valute internationale: euro, dolarul, yen-ul, francul elvetian etc. Finalul lucrarii este dedicat de autoare psihologiei personalitatii a carei cunoastere este foarte importanta deoarece in practica si in teorie situatia este diferita. Mai mult decat atat, modalitatea de abordare este diferita in teoriile clasice si in cele moderne, deoarece acestea din urma pun foarte mare accent pe cunoasterea psihologica a participantilor la mediul investitional. Mai mult decat atat, firul lucrarii este unul logic pe parcursul celor cinci capitole cu titluri actuale si capabile de a starni curiozitatea pentru cei care deschid aceasta carte. Pornind de la modul in care au fost prezentate teoriile economice, modelele interdisciplinare de abordare a comportamentului uman, arhitectura pietei valutare internationale, mutatiile intervenite pe piata valutara internationala prin surprinderea celor mai importanti factori declansatori, si pana la psihologia riscului si psihologia personalitatii, toate sunt prezentate intr-o maniera originala, asezand lucrarea pe linia lucrarilor reprezentative din literatura de specialitate din Romania. Recomand aceasta carte tuturor celor interesati de dinamica si psihologia pietei financiar– valutare internationale. 


Anul aparitiei: 2011
Nr.pagini: 257

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0588 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.