Psihologie judiciara. Tratat universitar (Teorie si practica)

Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

In loc de prefata:

Argumentele de utilitate, pertinenta, pragmatism, oportunitate si actualitate a studiului psihologiei judiciare in interdisciplinabilitatea cu dreptul: - opiniile unor reputati specialisti in materie fata de aparitia tratatului.

Fara indoiala ca asa cum ne-a obisnuit, prin publicarea"Tratatului universitar de psihologie judiciara", domnul dr. Tudorel Butoi, face inca o data dovada atasamentului sau fata de catedra universitara.

Tratatul acopera un gol acut resimtit inca in componenta interdisciplinaritatii dreptului cu psihologia.
De data aceasta, abordarea problematicii este cvasiexhaustiva ca intindere si de stricta specialitate ca profunzime.

Abordarea clasica, act infractional - marturie - ancheta - judecata etc., este in aceasta lucrare pretentios nuantata din perspectiva actului infractional ca provocare exploratorie, iar duelul judiciar zaboveste cu seriozitate asupra psihologiei apararii (problematica pana acum inexistenta in literatura de specialitate), fara a mai vorbi de personalitatea criminala abordata complex in relatia exploratorie cu mediul habitatual si circumstantele favorizante.

Tratatul este, din punctul nostru de vedere, o reusita si, dincolo de toate, un exercitiu benefic studentilor in drept si nu numai lor. Odata cu aparitia tratatului, aprofundarea psihologiei judiciare in programele facultatilor de drept, capata, iata, un reper solid apt sa contribuie la componenta informativ-formativa si de cultura profesionala a magistratului in statul de drept.

Felicitam autorii si-i asiguram de intreaga noastra colegialitate si prietenie.

Prof. univ. dr, Viorel Ciobanu Decan al Facultatii de Drept
Tratatul universitar de psihologie judiciara" se inscrie in. peisajul editorial specific elaborarilor creatoare ale cadrelor universitare, corpului de specialisti.



Introducere

Demers european catre o psihologie judiciara operationala, realista, pragmatic-aplicativa
Se implinesc, iata, zece ani de cand adunandu-se farama cu farama dintrun trist si nedrept exil aflator in aria unor discipline, de altfel generoase: criminalistica (tactica), psihologia generala. criminologia, medicina legala, dreptul procesual penal etc., psihologia judiciara revine ca disciplina distincta - si nu exageram cu nimic daca afirmam -. ca specialitate pe terenul dreptului.
Predata la din ce in ce mai multe facultati de stiinte juridice si de psihologie, nelipsita ca modul distinct in aria de pregatire politieneasca, penitenciara, detectivistica, magistratura etc.. psihologia judiciara confera noi valente algoritmului cautarii adevarului pe terenul dreptului.
Autorii prezentului tratat gasesc necesara acum o regandire si redimensionare a disciplinei din perspectiva atat a experientelor acumulate in predarea si seminarizarea studentilor, dar mai ales. din perspectiva noilor provocari pe care practica aplicatiei psihologiei judiciare in solutionarea cauzelor concrete le reclama".
Demersul nostru nu este usor, caci, a alege intre psihologizarea juridicului sau juridicizarea psihologicului (ambele variante fiind existente ca tentatii la autorii prezentului tratat, din perspectiva practicienilor pe terenul aflarii adevarului - avocat aparator si, respectiv, psiholog criminalist), am decis a raspunde prin optiunea alegerii caii de mijloc dictata de abordarea operationala realista pragmatic-aplicati va.
Tratatul de fata va pastra psihologicul sau va accentua juridicul in mod nuantat, atat cat sa poata servi ca intelegere si solutionare de catre studenti si magistrati a spetei in planul realului.
Dorim ca atat studentii nostrii, cat si magistratii consacrati (cu toti interesati nu de o psihologie narativ-descriptiva, ci de o specialitate operationala spectaculoasa prin solutii pragmatice si eficienta in sprijinul juridicului) sa gaseasca in prezenta lucrare repere de permanent pragmatism. Cu alte cuvinte, informatia sa genereze simultan algoritmul solutiei.

4. In acest sens. cu exceptia valorificarii unor scurte extrase si citate selective din opera comuna sau, dupa caz. colectiva: N. Mitrofan, V. Zdrenghea, T. Butoi - Psihologia judiciara, Ed. Sansa, Bucuresti, 1992. autorii revad critic intregul demers decriptiv-demonstrativ al acestei prime
lucrari de referinta.


Anul aparitie: 2009
Coperti cartonate
Nr. pagini: 535 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: Psihologie judiciara. Tratat universitar (Teorie si practica)

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0707 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.