Psihologie paradoxala - O experienta personala - Intre dogma si erezie, dincolo de amygdala si transcendent

Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

Paradoxul titlului

1. CUM DEVINE O CARTE, CU UN TITLU PENTRU UN ESEC ANUNTAT,
UN BEST -SELLER. .. PARADOXAL

" Nu ma intereseaza cum iti castigi existenta. Vreau doar sa aflu dupa ce tanjcsti si daca indraznesti sa visezi la intalnirea dupa care inima ta ofteaza".

"Trebuie sa fi avut un profund esec la un anumit nivel sau sa fi trecut prin experienta unei mari pierderi, pentru a fi atras catre dimensiunea spirituala. Sau poate ca insusi succesul tau a devenit gol si lipsit de sens si, astfel, s-a dovedit a fi, de fapt, un esec".

Eck.hart Tolle

Am verificat recent Scala Holmes& Rahe. Este un"instrument" vechi de aproape 50 de ani (1967), dar in parte valid. Cei doi psihiatri care dau numele scalei, pun pe primul loc in topul evenimentelor cu efecte"iritante" (unii le numesc factori de stre ) pierderile de orice fel (fiinte, obiecte, sperante, idealuri etc), valoarea lor fiind strict subiectiva (adica a fiecarui subiect"simtitor"). O pierdere a"orice ti-e aproape sau folositor", te doare (uneori, rau!).

[Zilele trecute am pierdut"ceva". Poate am sa-ti spun mai tarziu ce este acel"ceva"]. Depresia, altfel spus"blegeala melancolica", care urmeaza pierderii este un"semn" ca-ti pasa! Si este normal! Poti pierde averi,"chei" sau idealuri. Conteaza cat de tare tii la unele din cele enumerate mai inainte! E normal sa-ti pese,"dar sa nu te tina prea mult". in utimul caz ar fi un semn de egoism (feroce) sau de prostie (infinita), cu consecinte maligne!

Pe ce te bazezi in afirmatie (morometiana intrebare)? Pai daca tot suntem condamnati sa nu iesim vii de aici, din viata, avem doua optiuni salvatoare: fie"iti porti crucea", conform cu regulile conventiilor sociale, fie esti"spontan, dar responsabil".



Asta am inteles din"noua etica" ce rezulta din teoria inteligentei umane multiple, revazuta si adaugita recent de Donah Z.& lan M., ca"Inteligenta Spirituala":

Stiu bine ca orice discutie despre un subiect"etic" sau moral, este cel putin plictisitoare: necesita"delimitari conceptuale", are"caracter istoric" si, majoritatea celor care scriu despre morala I 000 (o mie) de pagini, nu-i respecta nicio"iota", decat daca nu mai au alta iesire! Verifica, nu cu"propria manu", ci cu"propria minte" (initial am cri"mind", dar tot aia estel).

Ca si tine am primit"indicatii parentale": fa asa, du-te acolo, ti-am spus cum era bine, etc., la care se adaugau"indicatii paradoxale": nu creste, nu huli, ... nu pacatui ... si alte"nu-uri" de nu mai stie nici Cosmic Mind ce sa aleaga! Deci, pana la etica si .xlelimitari", sa vedem ce-i cu"Iife-ul"!
Omar Khayyarn, nu-i contemporan cu noi, nu este european, nici roman, deci nu-I putem acuza de party-pris. [Chiar el zice ca nu e"nici crestin, nici musulman"]. Daca te intereseaza tipul, urmeaza sfatul (prezidential), intra pe"GoagaI" si vezi cine a fost Omar. Oricum, aici ai o mostra de"adevar", relativ, ca toate adevarurile:

Stii tu, frumoaso, ca ulciorul Din care bei infrigurata
E faurit din taina sfanta,
Din taina unui trup de fata? L-a faurit candva o/arul
Cel inspirat de duhul rau,
Din taina unui trup defata Frumos si cald ca trupul tau ...
Asta da relativism, adica [Einstein U (reunit) Heisenberg] + [Sartre& Donah& lan], fiecare cu adevarurile lor"si ceva in plus". [Tine minte versurile, vom mai fi pe aicil]
Dar sa revenim la"giuvaerul coroanei", adica la inteligenta. La inceputuri era vorba doar de"cap" (IQ), apoi de"inima" (EQ), acum de IQ U EQ = SQ (inteligenta spirituala). ["U" este un simbol din teoria multimilor, Inseamna"reunit cu" la care se adauga"si ceva in plus", in cazul de fata]! Paradoxal este ca dupa ce psihologii au inventat"sublere" (teste), au trecut la masuratori, chiar foarte exacte ale"capului". Inteligenta intelectiva si"coeficientul corespunzator" (IO) imparte oamenii si unele animale dupa grade (de inteligenta), iar"masuratoarea", dupa ce ca-i corecta, este si genetica. Adica, daca"cromozomul" zice: vei avea parul negru, cret si des, asa va fi, cu conditia ca si"transcriptorul" (ARN) sa-si faca treaba corect. Altfel se intampla unele"mutatii" [unele corecte, benefice, dar rare, altele de nedorit]. Tot asa cu inaltimea, culoarea ochilor sau"bolile genetice" etc. Altfel spus, 10 e batut in cuie genetice, n-ai ce-i face nici daca se intampla sa citesti"o caruta de carti" (M. Preda), sa te rogi sau sa meditezi cu un ... guru New Age! Asta e! Nu-i nici meritul, nici vina noastra, poate doar a"lantului genetic".

Dupa ce a fost masurat si idolatrizat, 10 s-a dovedit ca-i"bun la scoala", cel mult. Adica, dotat corespunzator (cu IQ cel putin medi u, in jur de 100 ), te poti astepta la"note bune" la scoala, poti castiga o partida la sah sau scrabble, dar"viata, ca viata adevarata" te poate lasa repetent!
Asa s-a insinuat in teorie si practica ceea ce numim cu nu paradox: inteligenta emotionala (E.!.); pentru consecventa si eleganta ii vom spune similar primei - EQ. Conceptul nu este vechi (inceputul anilor '90), iar cel care l-a impus pe"piata" a fost Daniel Goleman. O chestiune de noroc si inspiratie. Multi anterior lui au vorbit de ceva diferit de IQ (vezi, de exemplu, Howad Gardner si a lui Multiple Inteligence ), dar"trebuiau sa poarte un nume" (cum zise intr-un vers celebru M. Sorescu), mai provocator, putin paradoxal.

 L-au numit Emotion Intelligence [legenda urbana zice ca a fost ideea editorului], cu nelipsitul"coeficient", necesar la"evaluare" (masurare, cotare si notare). Daniel a vrut initial sa faca un studiu extins despre"oamenii de succes" din USA, contemporani lui. A iesit Emotion Intelligence. Multele pagini (vreo 500) au o concluzie scurta: ceea ce conteaza ca ingredient sigur al succesului in viata ...


Anul aparitiei: 2014
Nr. pagini: 220

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0535 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.