Revista societatilor si a dreptului comercial nr 4/2018
DESCRIERE
Cartea autorului *** „Revista societatilor si a dreptului comercial nr 4/2018" de la editura ROSETTI INTERNATIONAL
-Comentarii pe marginea modificarilor aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 310/2018
Principalele modificari aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 310/2018 sunt, in principal, rezultatul nevoii de punere in acord a prevederilor sale cu deciziile de neconstitutionalitate care au vizat normele procedural civile. Astfel, a fost eliminata obligativitatea redactarii cererii si motivelor de recurs, a reprezentarii si asistarii partilor in recurs de catre avocati, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice; a fost extinsa sfera instantelor care ar putea fi implicate in solutionarea cauzei in care judecatorul are calitatea de reclamant cu privire la care legiuitorul a stabilit ca nu vor putea fi sesizate de catre judecatorul reclamant; a fost inlaturat criteriul valoric in determinarea incidentei caii de atac a recursului, etc.
- Arbitrabilitatea litigiilor in materia societatilor comerciale. Aspecte corelative de drept material si processual
Arbitrabilitatea litigiilor societare este, in principiu, posibila, mai ales ca noul Cod de procedura civila (art. 542) a eliminat conditia naturii patrimoniale a litigiului. Norma art. 63 din Legea nr. 31/1990 privind societatile nu stabileste o competenta exclusiva a instantelor de judecata, ci una materiala si teritoriala inauntrul competentei generale a acestora. In plus, art. 132 alin. (2) si urm. din aceeasi lege reglementeaza chestiuni de procedura ce nu exclud arbitrajul, ci fac parte din comercialitatea lui, caracterizata prin confidentialitate a dezbaterilor, celeritate si publicitate erga omnes a deciziei. Participarea societatii la litigiile societare statutare nu este un argument contra arbitrabilitatii, iar dreptul clamat al societatii, reclamante sau parate, face parte din drepturile asupra carora administratorii pot dispune in temeiul mandatului lor general de gerare si reprezentare legala.
- Analiza aspectelor de noutate introduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2018
Recentele modificari legislative aduse Codului insolventei prin O. U. G. nr. 88/2018 readuc in discutie necesitatea de imbunatatire a cadrului legislativ in materia insolventei. In cadrul modificarilor care vor ridica numeroase probleme in practica, semnalam dispozitiile privind deschiderea posibilitatii executarilor silite in cadrul procedurii de insolventa, afectand principiul fundamental al concursualismului. De asemenea, o alta prevedere care va genera importante discutii raportat la accesul real al debitorului la procedura de insolventa, privita ca ”a doua sansa”, este cea privind introducerea unui prag fata de datoriile fiscale. Este de semnalat faptul ca O. U. G. nr. 88/2018 a introdus si modificari benefice materiei insolventei, cea mai importata fiind cea privind posibilitatea cesionarii creantelor fiscale.
- Rolul Bancii Nationale a Romaniei ca autoritate competenta in etapa de pregatire a redresarii institutiilor de credit si in cea de pregatire a rezolutiei acestora
Rezolutia institutiilor de credit este o modalitate de redresare a acestora, derulata in baza unui plan intocmit de fiecare astfel de institutie si supus aprobarii bancii centrale anterior aparitiei dificultatilor financiare. Planul de rezolutie este necesar pentru a preveni/limita impactul insolventei unei institutii de credit asupra pietelor financiare. Legea nr. 312/2015 reglementeaza rolul BNR, ca autoritate de rezolutie, in procesul de rezolutie.
- Caracteristicile contractelor bancare fata de dreptul comun al contractelor
Operatiunile bancare interfereaza cu diferite domenii din arealul economic si social, ceea ce le confera un grad de complexitate sporit. Concretizarea juridica a acestor operatiuni ia forma contractelor. Reglementarea contractelor bancare se delimiteaza sub unele aspecte de dreptul comun al contractelor. De altfel, nici chiar normele speciale aplicabile nu acopera intreaga paleta de contracte prin care se deruleaza diversitatea de operatiuni bancare, majoritatea contractelor fiind in continuare nenumite. In completarea legilor speciale, un rol important revine in acest domeniu uzantelor si practicilor bancare.
- Societate pe actiuni. Dreptul actionarului de a se retrage din societate. Conditii si efecte
Dreptul actionarilor de a se retrage dintr-o societate pe actiuni, in situatia adoptarii unei hotarari a adunarii generale a actionarilor care activeaza procedura reglementata de art. 134 din Legea nr. 31/1990, cu consecinta incasarii de la societate de catre actionarul care nu a fost de acord cu o astfel de hotarare, a contravalorii actiunilor pe cale le poseda, la o valoare determinata de un expert conform procedurii legale, nu este conditionat de exprimarea consimtamantului societatii sub aspectul cumpararii actiunilor de la actionarul care are dreptul de a se retrage.
- Regula deciziei de afaceri
In aplicarea regulii deciziei de afaceri, exigentele de apreciere a culpei nu sunt sporite pe fondul caracterului remunerat al mandatului si al pregatirii de afaceri a paratului. Criteriul bunului administrator este strict bazat pe culpa levis in abstracto.
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 166
REVIEW-URI