Schimbarile climatice. Un ghid (uneori) incorect politic
DESCRIERE
Schimbarile climatice este o carte inteligenta (smartbook™), care face legatura instant intre volumul tiparit si mediul online. In paralel cu lectura unei carti interesante si valoroase, folosind smartphone-ul si o aplicatie gratuita de scanare a codurilor QR (ex: QR Scanner), puteti vedea – pe telefon sau pe smartTV – referinte bibliografice extinse (articole, bloguri, carti, videoclipuri), care amplifica exponetial continutul lucrarii.
Un concept editorial original marca Integral™.
Cartea de fata este construita pe baza actualizarii si modificarii articolelor pe care le-am publicat initial pe platforma Contributors. ro intre 2015 si 2019.
O parte din aceste articole au fost anterior publicate in cartea mea Masina de rasucit idei incomode Eseuri (aproape) incorecte politic, Ed. Integral, 376 p.
Cred ca oamenii – o specie tranzitorie, relativ noua, de trestii ganditoare –isi au un loc bine marcat in angrenajul sinergetic al celor cinci „roti dintate” care misca permanent, cu viteze si intensitati diferite, sistemul complex si haotic numit clima: litosfera, hidrosfera, biosfera, criosfera si atmosfera. De aceea, stiinta climatica (climatologia) nu este o disciplina per se. Este un domeniu multi-disciplinar de studii in care se regasesc meteorologia, geologia, geofizica, astrofizica, paleontologia, botanica, zoologia, glaciologia, fizica atmosferei, oceanografia fizica, chimica si biologica, ecologia si cosmologia.
Cred ca functiile fizice ale schimbarilor climatice si, in consecinta, ale parametrilor meteorologici locali, se schimba (intr-o mare masura) datorita influentei unei compozitii variabile a atmosferei, controlate de schimbari dinamice aleatorii, incluzand emisiile antropogene de gaze cu efect de sera, cresterea exploziva a populatiei, schimbarile de utilizare a terenurilor, poluarea cu aerosoli s. a. Toti acesti factori contribuie la schimbarile climatice regionale si globale, care se suprapun si agraveaza schimbarile si variabilitatea climatica provocate de cauze naturale.
Cred ca riscurile induse de schimbarile climatice trebuie considerate cu seriozitate si responsabilitate. Situatia omenirii va fi mult mai buna daca vom reusi sa minimalizam aceste riscuri prin reducerea vulnerabilitatii celor expusi la aceste riscuri si prin minimalizarea viitoarelor schimbari ale compozitiei atmosferei.
Cred ca modul in care aceste obiective au fost prezentate – in special prin Protocolul Kyoto, rapoartele IPCC (International Panel on Climate Change) sau ultimul Acord Climatic de la Paris – nu este singura cale pentru a le indeplini. Nici nu cred ca este cea mai buna abordare. Ma deranjeaza faptul ca schimbarile climatice sunt prezentate in mass media folosind limbajul unor catastrofe sau pericole iminente, ca si cum ar fi „cea mai mare problema cu care se confrunta omenirea”, mai mare decat oricare alta.
Cred ca astfel de raportari mediatice sustrag atentia opiniei publice de la ceea ce stiintele enumerate mai sus ne informeaza credibil si diminueaza multe alte modalitati de gandire, simtire si cunoastere despre clima, care sunt elemente esentiale in luarea deciziilor personale si colective.
Cred ca avem nevoie sa abordam schimbarile climatice ca pe o idee imaginativa, o idee pe care sa o dezvoltam si s-o folosim ca sa ne indeplineasca diferite sarcini. Si, intrucat ideea schimbarilor climatice este asa de plastica, o vom putea distribui in multe roluri pentru proiectele noastre si va putea servi multe din nevoile noastre psihologice, etice si spirituale.
Constantin Cranganu
REVIEW-URI