Seminare si Teste - Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar - Editia a III-a de Nicolae Popa
DESCRIERE
Cartea autorului Nicolae Popa „Seminare si Teste Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar Editia a IIIa de Nicolae Popa" de la editura C. H. BECK
Constienti fiind ca Teoria generala a dreptului nu este o disciplina dintre cele mai accesibile intelegerii de catre studentul anului I, dar afirmand cu toata esponsabilitatea ca dreptul nu poate fi inteles in afara conceptelor pe care le explica acesta, prezentul caiet de seminar vine in intampinarea unor cerinte de ordin practic-aplicativ.
Caietul de seminar nu isi propune reiterarea tuturor informatiilor cuprinse in curs, insa se doreste a fi un sprijin real pentru studentul care urca primele trepte ale cunoasterii fenomenului juridic.
Despre Editia 3
Autoarele au avut in vedere revizuirea capitolelor, dar mai ales a anexelor pedagogice aferente fiecarui capitol, lucrarea continand o serie de exercitii noi pentru o mai buna utilizare in cadrul seminarelor.
Viziunea coordonatorului
De ce o teorie generala a dreptului in conditiile existentei istoriei dreptului si stiintelor structurale ale dreptului? De ce n-am putea ramane la o introducere in dreptul privat? Sau la o enciclopedie juridica (o teorie a ideilor)?
Sunt intrebari pe care cercetarea stiintifica le-a rezolvat de mult timp (Djuvara, Sperantia, Carbonnier), desi insistente in acest domeniu intalnim inca.
Parafrazandu-l pe Titu Maiorescu, am putea afirma ca lipsa de interes pentru o teorie stiintifica (o teorie generala!) a dreptului „trebuie privita ca un caz absolut nestiintific”. Aceasta intrucat cercetarea fenomenului juridic nu poate ramane nici la nivelul formelor consecutive de drept, nici la nivelul aprecierilor furnizate de stiintele dreptului pozitiv. Fara constiinta faptului ca orice stiinta aspira la globalitate, la concept, prin subsumarea fenomenelor particulare si regasirea lor in categorii de maxima generalitate, stiinta s-ar dilua in reprezentari fatal regionale, incapabile sa sesizeze esenta.
Ceea ce realizeaza colaboratoarele mele in acest Caiet de seminar este un lucru demn de remarcat, intrucat ele reusesc sa puna in valoare tezele cursului de Teorie a dreptului si sa concretizeze intr-un mod plin de intelesuri faptul ca deductiile, axiomele, postulatele obtinute prin sinteza de teoria dreptului sunt, de fapt, raspunsuri la problemele si intrebarile practice pe care le formuleaza stiintele particulare juridice, mai ales in conditiile in care procesul globalizarii (tendinta, se pare, implacabila a evolutiei lumii) implica, in domeniul dreptului, o redimensionare a functiilor stiintelor juridice. Intr-o atare per¬spec¬tiva, un punct de plecare il poate reprezenta reconstituirea unei problematici pe care nu trebuie sa o rateze Teoria dreptului, axata pe descifrarea functionalitatii valorilor juridice.
Invit studentii sa studieze cu atentie Caietul si sa vada in el instrumentul principal de pregatire a seminarelor si, prin aceasta, de asigurare a succesului la examen.
Recomandare
Aceasta lucrare reprezinta instrumentul principal de pregatire a seminarelor, insa pentru promovarea examenului este necesara parcurgerea si insusirea informatiilor din cursul Teoria generala a dreptului, Editia 5.
Din cuprins
exemple necesare clarificarii cunostintelor teoretice
exercitii juridice variate
extrase din acte normative la care se fac trimiteri
un mic dictionar terminologic, adagii si expresii juridice latinesti uzuale
elemente de metodologie juridica
informatii utile pentru redactarea unui referat
aplicatii si scheme menite sa faciliteze intelegerea notiunilor fundamentale cu care opereaza Teoria generala a dreptului
anexe (decizii pronuntate in solutionarea recursului in interesul legii, decizii pronuntate in solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate)
Puncte forte
indreptar menit sa serveasca drept suport pentru seminar, axat pe exercitii juridice
sprijin real pentru studentul care urca primele trepte ale cunoasterii fenomenului juridic
Despre autori
Prof. univ. dr., dr. h. c, profesor emerit, Nicolae POPA a absolvit Facultatea de Drept in anul 1975. De la absolvirea facultatii a activat neintrerupt in invatamantul superior juridic, parcurgand toate etapele ierarhiei universitare – in prezent este profesor si conducator de doctorat in specialitatea Teoria dreptului.
Elena ANGHEL este lector universitar la Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” – Catedra de drept public, expert pentru probleme de armata, justitie, politie, penitenciare, consilier in cadrul Biroului contencios constitutional si recurs in interesul legii – institutia Avocatul Poporului.
Cornelia Beatrice Gabriela ENE-DINU este lector universitar la Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene Universitatea „Nicolae Titulescu” din 2008, Mediator in cadrul Consiliului de Mediere si avocat in Baroul Bucuresti.
Laura-Cristiana SPATARU-NEGURA este asistent universitarla Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” – Catedra de drept public din 2009 si avocat in Baroul Bucuresti.
Autori: Nicolae Popa, Elena Anghel, Cornelia Beatrice Gabriela Ene-Dinu, Laura-Cristiana Spataru-Negura
Anul aparitiei: 304
Nr. pagini: 304
REVIEW-URI