Situatiile exceptionale, starea de asediu si starea de urgenta, pandemia generata de Covid-19 si protectia drepturilor fundamentale

Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Scrie un review!
DESCRIERE
Lucrarea monografica este dedicata examinarii regimului juridic al starii de asediu si al starii de urgenta, precum si verificarii, din perspectiva constitutionala, a modului in care instrumentul normativ al situatiilor exceptionale a fost utilizat in contextul pandemiei de COVID-19.
Cuprinsul lucrarii
Cartea este structurata in cinci capitole, fiecare abordand un aspect esential al temei. Primul capitol analizeaza configurarea situatiilor exceptionale in constitutiile statelor europene si in Romania, subliniind elementele comune si diferentele dintre acestea. Al doilea capitol exploreaza interventia juridica in timpul pandemiei generate de Covid-19, prezentand studii de caz din diverse tari si modul in care acestea au transpus prevederile constitutionale in contextul crizei sanitare. In cel de-al treilea capitol, autorul detaliaza raspunsul statului roman la criza sanitara, cu accent pe deciziile Curtii Constitutionale si masurile normative adoptate. Capitolul patru ofera o analiza critica a starii de urgenta si a starii de alerta, identificand deficientele legislative si oferind solutii pentru imbunatatirea acestora. In final, capitolul cinci reuneste concluziile si propunerile de lege ferenda, menite sa optimizeze cadrul normativ pentru gestionarea situatiilor exceptionale.
Puncte forte
Cercetarea se centreaza pe relatia dintre reglementarile cuprinse in art. 53 si 93 din Legea fundamentala, necesara pentru dirijarea reactiei autoritatilor statale spre asigurarea unui just echilibru intre interesele concurente, pe de o parte situandu-se cele ale societatii, care trebuie salvate, iar pe de alta parte, cele ale indivizilor, care trebuie sacrificate.
Studiul evalueaza experienta dobandita in perioada restrictiilor impuse de criza sanitara si ofera posibilitatea transpunerii problemelor si solutiilor aferente starii de urgenta in ipoteza starii de asediu, intrucat limitarea unor valori cetatenesti constitutionale se poate intemeia nu doar pe considerente economice ori sociale, ci si pe ratiuni politice sau militare.
In carte au fost valorificate elemente importante de doctrina, legislatie, jurisprudenta constitutionala si europeana, dar si practica judecatoreasca.
Public tinta
Aceasta carte se adreseaza profesionistilor din domeniul juridic – avocati, magistrati, legiuitori – si studentilor la drept, fiind utila si functionarilor publici implicati in gestionarea situatiilor exceptionale.
REVIEW-URI