Spartanii
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cum erau cu adevarat spartanii la apogeul puterii lor (550-371 i.Hr.)
Descopera secretele uneia dintre cele mai controversate civilizatii antice! In numai 200 de pagini, istoricul Andrew J. Bayliss zugraveste un tablou fascinant al Spartei, bazandu-se pe cele mai recente cercetari.
Spartanii au intrat in istorie pentru curajul de proportii epice. Confruntarea aprinsa de la Termopile, din 480 i. Hr., dintre cei 300 de spartani si milioanele de invadatori persani, a capatat in timp o aura legendara. Au preferat sa isi dea si ultima suflare in numele libertatii Greciei, in loc sa se predea persilor lui Xerxes. De-a dreptul uluitor! Dar stiai, de exemplu, ca cei doi spartani care au reusit sa supravietuiasca macelului de la Termopile au fost indelung huliti si condamnati de compatriotii lor? Desi a iesit cu viata dintr-o lupta cumplita, unul dintre ei nu a reusit sa treaca peste umilintele la care l-au supus ceilalti spartani si si-a pus capat zilelor. Indraznise sa traiasca intr-un context in care educatia primita il invatase ca trebuie sa moara.
La cutezanta si neinfricarea despre care stim cu totii ca ii defineau pe spartani se adauga, astfel, si cruzimea extrema. Spartanii se debarasau fara drept de apel de nou-nascutii cu dizabilitati. Isi spuneau „cei egali”, dar egalitatea cu care se mandreau era cladita pe un sistem de acerba exploatare a sclavilor iloti. Sistemul de educatie militara era construit cu brutalitate pentru a incuraja intocmai acest tip de comportament sever si necrutator la tinerii spartani. Nu este de mirare ca legile si practicile spartane, considerate bizare, au semanat oroare, dar si fascinatie in randul altor popoare.
De fapt, imaginea Spartei s-a perpetuat in forma pe care i-au oferit-o relatarile rivalilor atenieni, mai priceputi la scris si, fara indoiala, mai buni propagandisti. Miturile care invaluie Sparta sunt la fel de vechi ca Sparta in sine. Chiar si in Antichitate, civilizatia spartana era considerata o enigma. Istoricul britanic Andrew J. Bayliss reuseste sa desluseasca misterul, scotand la iveala atat minunile, cat si grozaviile care o reprezinta.
Ce este adevar si ce este propaganda denigratoare in scrierile antice?
Cum functiona si cum arata de fapt Sparta?
Care este mostenirea pe care ne-a lasat-o Sparta si cum au reusit neinduplecatii luptatori lacedemonieni sa isi puna amprenta asupra societatii moderne?
Lucrarea de fata nu este conceputa ca o constructie narativa despre istoria Spartei, ci mai curand ca o oglinda pentru complexitatea si fiorul acestei lumi care nu inceteaza sa ne intrige.
ISBN: 978-606-587-564-7
REVIEW-URI