Stravechea balada romaneasca Miorita ca expresie a transcendentei si a comuniunii cu Dumnezeirea
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
De ce este atat de apreciata si totodata atat de controversata Miorita?
Ca sa ii intelegem cu adevarat semnificatiile, este necesar sa ne reconectam la realitatea din care s-a nascut. Sa ne amintim valorile lumii arhaice, sa retraim in spatiul si timpul mitic, sa devenim constienti de prezenta fantastica ce insufleteste trairea spirituala autentica, sa trecem cu constiinta treaza prin avatarurile esentei unice si sa ii recunoastem adevaratul chip dincolo de toate voalurile iluzorii. Abordand astfel Miorita, legea mutatiei ontologice devine revelatoare pentru functia perpetua a folclorului de instrument de cunoastere spirituala si de pastrator al valorilor sufletului unui neam.
Lucrarea de fata prezinta acest parcurs al variantelor Mioritei de la colind la balada, punand in evidenta semnificatiile spirituale ale temelor, ale simbolurilor prezente, ale miturilor implicate si coreland elementele transcendentale cu aspecte similare din sistemele altor traditii spirituale.
Daca in Miorita-colind moartea initiatica este o etapa, o trecere spre un nou nivel spiritual, in Miorita-balada idea mortii in sine este ,,catapulta” care proiecteaza auditoriul spre o alta intelegere a lumii. Transfigurarea realitatii, transcenderea, nu elimina suferinta, raul, ci le anuleaza efectul, caci fiinta umana stie cine este, crede intr-o ordine superioara care mentine totul in echilibru si atunci, intelegand, ea manifesta pacea, iubirea.
In aceasta lumina, Miorita apare ca fiind o veritabila parabola care ne reveleaza sensul spiritual al experientei thanatice. Ca orice parabola, ea socheaza initial prin turnura neasteptata a lucrurilor, pentru ca apoi sa arunce o lumina revelatoare asupra unor adevaruri pe care le percepem atunci cu inima, cea care integreaza totul.
Despre autoare:
Lidia Muscalu este licentiata in Litere la Universitatea Al.I.Cuza din Iasi, sectia romana-engleza, iar lucrarea de licenta a fost punctul de pornire pentru prezenta carte despre Miorita. A lucrat ca profesor (gr.definitiv) de limba si literatura romana, apoi ca redactor de editura. Este co-autor al cartii Trandafirul Micului Print – ghid pentru parinti si educatori. Pasionata inca din adolescenta de arte martiale si yoga, a aprofundat de-a lungul anilor studiul sistemelor spirituale orientale si al cailor de evolutie spirituala si de vindecare specifice acestora. In prezent este terapeut in domeniul terapiilor neconventionale si consilier relational (avand formare in metoda Espere).
REVIEW-URI