Teoria si practica dreptului parlamentar, Cristian Ionescu, HAMAGIU

Preț: 120,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2021
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Lucrarea Teoria si practica dreptului parlamentar. Examen de practica jurisdictionala a Curtii Constitutionale prezinta, dintr-o perspectiva analitica interdisciplinara si, deopotriva, a practicii parlamentare din cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei, problematica ampla a Dreptului parlamentar – disciplina juridica integrata prin continutul si principiile sale in cadrul principalei ramuri a sistemului de drept: Dreptul constitutional. 

Cartea este structurata in trei titluri. In primul titlu, consacrat teoriei generale a dreptului parlamentar, autorul analizeaza pe larg locul si rolul Parlamentului in arhitectura constitutionala a statului roman, incepand cu epoca Regulamentelor Organice si a reformelor introduse in suprastructura politica a tarii pe parcursul evolutiei sale, principiul suveranitatii Parlamentului, al reprezentarii, precum si principiile fundamentale in temeiul carora functioneaza regimul parlamentar potrivit Constitutiei actuale. Sunt examinate, pe baza unei ample documentari bibliografice romane si straine, principiile si notiunile de baza ale dreptului parlamentar, conceptia Adunarii Constituante din 1991 referitoare la caracterul regimului politic si la raporturile dintre Parlament, Presedintele Romaniei si Guvern. O atentie deosebita este acordata problematicii raporturilor dintre Majoritatea parlamentara si Opozitie, autorul prezentand argumente in favoarea consacrarii unui statut constitutional al acesteia din urma.

In cel de-al doilea titlu, sunt analizate modul concret de organizare si functionare a Parlamentului, actele juridice si politice adoptate de acesta, statutul deputatilor si al senatorilor, precum si toate procedurile parlamentare utilizate in forul legislativ pentru realizarea functiilor sale constitutionale. Pentru fiecare procedura prezentata s-a recurs la jurisprudenta Curtii Constitutionale, astfel incat cititorul sa beneficieze de instrumentele necesare pentru a delimita procedurile legislative neconforme regulamentelor parlamentare, dispozitiilor constitutionale si deciziilor Curtii Constitutionale de cele corecte. O importanta aparte este acordata continutului diplomatiei parlamentare, prezentata ca o activitate complementara diplomatiei traditionale.

In fine, autorul trateaza problematica administratiei parlamentare si, in cadrul acesteia, statutul functionarilor publici parlamentari, care reprezinta factorul ce asigura, prin profesionalism si neutralitate politica, expertiza oferita deputatilor si senatorilor in derularea procedurilor parlamentare. Daca membrii Parlamentului reprezinta elementul fluctuant de la o legislatura la alta, functionarii publici parlamentari raman factorul conservator care imprima activitatii parlamentare constanta si permanenta, aspecte adesea ignorate din pacate de catre deputati si senatori.

Autorul realizeaza, astfel, un real indreptar de practica legislativa si de control parlamentar, de care sunt interesati in mod direct deputatii si senatorii, personalul parlamentar de specialitate, experti ai Guvernului si ai Administratiei prezidentiale. Lucrarea Teoria si practica dreptului parlamentar. Examen de practica jurisdictionala a Curtii Constitutionale este, de asemenea, destinata cadrelor didactice si studentilor din invatamantul juridic superior, cercetatorilor si specialistilor in stiinte politice, precum si doctoranzilor, masteranzilor si tuturor celor care doresc sa capete o specializare superioara in domeniul dreptului constitutional si al procedurilor parlamentare. 

Nr. pagini: 632

Format: 165x235 mm

Anul aparitiei: 16 sept. 2021

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0777 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.