Tony Robbins - Banii: Stapaneste jocul - 7 pasi simpli spre libertatea financiara

PRP: 68,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 54,40 lei
Diferență: 13,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016

DESCRIERE

Consultanta financiara si prefata de Eusebiu Burcas - Banii - Stapaneste jocul  - Money: Master the Game; Tony Robbins


Sunt deopotriva onorat si bucuros ca am fost invitat de editorul acestei carti sa contribui cu experienta mea in consiliere si educatie financiara personala la prefatarea uneia dintre cele mai importante carti despre investitii si prosperitate care au fost scrise in ultimii 50 de ani. Avantajul major al cartii lui Tony Robbins este capacitatea lui de a traduce termeni si fenomene economice complexe pe intelesul tuturor.
 
Este un veritabil manual de prosperitate pentru oamenii de rand, care muncesc din greu pentru bani si spera ca, la final, statul va avea grija de batranetea si de sanatatea lor. Obiectivul esential al cartii este sa-ti prezinte cateva scenarii fezabile si realiste pentru proiectarea arhitecturii financiare personale. Finalitatea este ca aceasta constructie financiara sa devina o structura stabila pe orice tip de vreme, cat si o sursa realista de venituri pentru perioada cand nu vei mai putea munci (sa-i spunem pensie). Una dintre cele mai mari erori financiare pe care le facem, in general, este sa nu ne gandim (din timp) la batranete. Atat timp cat esti tanar acest lucru este normal. Dar in momentul in care ai trecut de patruzeci de ani este putin probabil sa nu iti pui, macar pasager, intrebarea:  Din ce voi trai la batranete?  Demonstratia pe care o face Tony Robbins in aceasta carte este ca, daca nu ai in vedere un portofoliu de investitii diversificat format din macar cateva clase de active, sansele sa ai o pensie linistita sunt aproape ZERO. Acest lucru este valabil cu atat mai mult pentru noi, romanii fara resurse financiare abundente si fara obiceiuri investitionale invatate in familie. Am fost hraniti inconstient de parintii nostri cu obiceiuri si mai ales frustrari dobandite in bezna informationala comunista si cu minciuna abil ticluita ca statul va avea grija de noi. Dar ceea ce aflam cu totii este ca realitatea este fundamental diferita. Majoritatea dintre noi suntem in stare, pentru o amarata de casa, sa ne amanetam viitorul pe cel putin 30 de ani. Chiar si in acest context, este extrem de interesant de facut paralela dintre sistemul de pensii american si cel romanesc. Stim cu totii ca sistemul pensiilor de stat in Romania este, in realitate, in moarte clinica de aproape un deceniu. Deficitele anuale depasesc 3 miliarde de euro si nu sunt semne ca se vor putea indrepta vreodata. Toti expertii din piata sunt de acord ca pensia de stat nu va depasi cu mult 15% din media veniturilor salariale. Asta insemna ca, daca ai castigat in medie 2 000 lei lunar cat ai fost angajat, pensia ta de stat va fi, in caz optimist, de 300 lei. Trist, nu?


Daca te ajuta cu ceva sa stii ca nici in SUA lucrurile nu stau mai bine. Incepand din 1984 a fost lansat planul de pensii (401)K, iar fiecare salariat a devenit peste noapte administratorul propriului fond de pensii. Nu spun ca asta este un lucru rau. Doar ca a transfera brusc administrarea banilor de pensie din mana unor (se presupune) profesionisti in domeniu spre toti salariatii ar echivala in Romania cu vanzarea de arme la liber, in supermarket.


Privind in schimb complexitatea produselor financiare expuse in aceasta carte nu putem decat sa ne intrebam ce produse similare gasim in piata financiara locala sau daca putem avea acces in calitate de investitori mici la produsele de pe piata financiara americana sau internationala. Solutia recomandata de Tony am implementat-o si eu de cativa ani, si azi folosesc platforma de tranzactionare de la Ameritrade (www. tdameritrade. com ). Folosesc platforma pentru achizitionarea actiunilor internationale si a fondurilor de indici (ETF-uri).


Dintre casele de brokeraj romanesti care ofera platforme de tranzactionare pe piata europeana si internationala am testat serviciile celor de la www. tradeville. eu si de asemenea sunt foarte multumit de serviciile SSIF GOLDRING (www. goldring. ro) prin intermediul carora si tu poti tranzactiona actiuni, obligatiuni, ETF si CFD locale si internationale.


Unele dintre produsele de investitii pe care le veti gasi ca recomandari in aceasta carte nu sunt foarte cunoscute pentru majoritatea cititorilor care se asteapta (probabil) sa primeasca recomandari de investitii imobiliare sau antreprenoriale - cele mai cunoscute forme de investitii azi in Romania.


Dupa cum desigur stiti, piata noastra de investitii financiare nu este extrem de generoasa ca oferta si nici extrem de diversificata. Cu un rulaj mediu zilnic de cateva milioane de euro si putin peste 20. 000 de investitori activi pe Bursa de Valori Bucuresti este dificil sa avem un segment relevant de populatie preocupata activ de investitia in actiuni si obligatiuni.


Cu o avere neta medie de cca. 14. 700 USD pentru o persoana adulta, Romania este locul in care activele imobiliare ocupa, de departe, primul loc in ce priveste investitiile.


Pentru piata romaneasca, atunci cand vine vorba despre fonduri de investitii in primul rand am rugamintea sa va scoateti din minte, cel putin pana la finalul acestei carti, povestea FNI. Si asta din cel putin doua motive: Primo - reglementarile actuale aliniate la standardele europene nu mai permit acel gen de spoliere care a fost practicat de FNI.  Secundo - educatia financiara a romanilor, inca destul de firava, nu va permite, cel putin catva timp, aparitia unui fenomen similar.


Azi avem la dispozitie in Romania aproape 100 de fonduri de investitii comparativ cu cele peste 10. 000 de fonduri din SUA, iar activele administrate de fondurile romanesti sunt de aproximativ 38. 800 milioane lei fata de 15, 7 trilioane de dolari. Cei care sunteti interesati sa aflati cum investiti in fonduri de investitii gasiti date despre fondurile autorizate pe piata locala pe situl www. aaf. ro (Asociatia Administratorilor de Fonduri).


Nici cu educatia financiara si investitionala nu stam grozav pe meleagurile mioritice. Conform raportului Bancii Mondiale, ocupam locul 122 din 143 de tari la cunostintele financiare si asta spune tot. Din 2008 ma ocup de educatia financiara a romanilor si peste 55 000 de oameni si-au imbunatatit cunostintele si practicile financiare in conferintele, seminariile si workshop-urile mele. Mai bine de 1200 de oameni au trecut prin programul de crestere a bunastarii Wealth Academy ( www. wealthacademy. ro) si nu ma voi opri aici. Crezul meu este ca invatand sa gestionam banii si sa vindem eficient vom prospera individual si ca popor. Meritam asta.


Acum, revenind la carte, surpriza placuta pentru mine o reprezinta nivelul ridicat de implicare al autorului in investitii financiare de anvergura si cunoasterea detaliata a instrumentelor-cheie necesare pentru construirea unui portofoliu echilibrat pentru fiecare tip de investitor.


Acum, spre final as mai mentiona ca fiind extrem de interesante si interviurile cu unii dintre cei mai galonati investitori ai lumii. De la Warren Buffet la Ray Dalio si de la Carl Icahn la Jack Bogle, Tony a intervievat 50 de personalitati ale lumii financiare de azi. Adevaratii guru ai investitiilor, de la care orice absolvent de MBA ar fi onorat sa poata lua lectii. Este foarte interesanta structura de intrebari pe care si-a bazat Tony interviul.

Dupa cum vei observa, majoritatea intrebarilor se concentreaza pe actiunile pe care noi, oamenii obisnuiti le putem face pentru a intelege si a iesi castigatori din jocul banilor. De altfel, majoritatea celor intervievati ne ofera si cateva modele de alocare a investitiilor in functie de obiectivele personale sau de varsta.


Daca este sa repet un singur mesaj cheie transmis de Tony in acest tratat de prosperitate, ti-as spune doar atat:


Nu uita: Secretul vietii este sa daruiesti.


Spor la bani!

Eusebiu Burcas
arhitect de bunastare


Anul aparitiei: 2016
Nr. pagini: 800
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0649 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.