Traditie si noutate in cultura si spiritualitatea epocii brancovenesti

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 256
Format: 14.5x24.5 cm

DESCRIERE

Cartea autorului Stefan Zara „Traditie si noutate in cultura si spiritualitatea epocii brancovenesti" de la editura PRAXIS

Volumul al patrulea din Colectia Studia Academica pune la indemana cititorilor referatele stiintifice sustinute in cadrul Simpozionului national Traditie si noutate in cultura si spiritualitatea epocii brancovenesti, organizat de catre Arhiepiscopia Ramnicului in cadrul Centrului de Studii Brancovenesti de la Manastirea Hurezi, sub coordonarea IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, in zilele de 4 si 5 septembrie 2015.
Epoca brancoveneasca s-a caracterizat prin straduinte depuse in aceasta directie. Brancoveanu a pus temei Academiei domnesti in 1693 si tot el a fost cel dintai sprijinitor al tiparului care a luat un apreciabil avant. Chiar daca el n-a ajuns, ca unchiul sau, stolnicul, sa culeaga invatatura la Padova, l-a avut pe acesta in preajma sa si prin actele sale a dezvaluit ca si cultura, ca si arta, reprezenta o componenta de seama a existentei sale. As vrea sa ma mai opresc asupra straduintei domnitorului pentru a se pregati in viitor un alt destin tarii si neamului sau. El a fost neindoielnic constient de unitatea romanilor. Politica sa matrimoniala in privinta urmasilor sai demonstreaza cu prisosinta aspiratiile sale si spre Moldova, iar atentia data Transilvaniei, unde si-a achizitionat proprietati si a ctitorit este si ea edificatoare. El gandea romaneste, ca si contemporanii sai, Cantacuzino stolnicul, ori Dimitrie Cantemir. Dar invatatoare este si activitatea sa stralucita pe plan extern. Serviciile sale de cancelarie si relatii externe, inclusiv translatorii, trimisii si emisarii sai dincolo de hotare, corespondenta sa diplomatica, dezvaluie o dominanta a domniei sale, dar si o viziune a domnitorului asupra drumului ce trebuia urmat si a nadejdiilor sale. Este insa si o invatatura transmisa dincolo de veac a insemnatatii pentru orice stat a politicii din afara. Sfant si domnitor, Constantin Brancoveanu continua a fi cu noi, a ne sfatui si a ne dojeni, a ne da invataturile sale, a ne indruma pe drumurile atat de grele pe care ne-a dus cursul istoriei noastre, a ne indemna a nu uita ceea ce suntem si mai ales ceea ce datoram neamului nostru si nici a uita vreodata neinfricata jertfa a acestui domnitor si a fiilor sai!, subliniaza Academicianul Prof. Univ. Dr. Dan Berindei, in studiul sau.

Pe langa studiile celor doi semnatari amintiti, volumul cuprinde si studii semnate de catre renumitul publicist Dinu Sararu, membru fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Pr. Dr. Florin Serbanescu, Consilier patriarhal, Dr. Ioana Iancovescu, Arhim. Dr. Policarp Chitulescu, Consilier patriarhal si Director al Bibliotecii Sfantului Sinod, Lect. Dr. Ion Marian Croitoru, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifar, Prof. Univ. Dr. Mihaela Palade, Dr. Florin Epure, Dr. Gheorghe Manucu-Adamesteanu


APARITIE:2016
ISBN:978-606-8435-26-8
PAGINI:256
FORMAT: 14. 5x24. 5 cm
 



ISBN: 978-606-8435-26-8

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0599 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.