Tratat de chirurgie. Volumul VII - Chirurgie Cardiovasculara. Sub redactia - Irinel Popescu
PRP: 125,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 118,75 lei
Diferență: 6,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Radu Deac
Editura: EDITURA ACADEMIEI ROMANE
Anul publicării: 2009
Pagini: 668
DESCRIERE
Tratat de chirurgie. Volumul VII - Chirurgie Cardiovasculara.
Elaborarea unui tratat a fost considerata intotdeauna o datorie de onoare pentru reprezentantii scolii de chirurgie din Romania. Sarcina dificila, fara indoiala, dar pe care, incepand din a doua jumatate a secolului trecut chirurgii romani si-au asumat-o, rezultatul fiind editiile aparute sub redactia lui Nicolae Hortolomei si Ion Turai, Theodor Burghele, Eugen Proca, Nicolae Angelescu.
Un tratat de chirurgie este in primul rand o oglinda a chirurgiei romanesti la momentul respectiv.
Desi participarea autorilor straini nu este a priori exclusa (in aceasta editie acestia se vor regasi), tratatul de chirurgie a fost si ramane in primul rand o opera nationala.
Evident, un astfel de tratat abordeaza si ultimele noutati - tocmai de aceea este mereu nevoie de editii noi.
Totusi, inainte de orice, lucrarea reflecta experienta autorilor, remarcabila in majoritatea cazurilor si cu nimic mai prejos de standardele internationale.
Am fost onorat sa beneficiez in alcatuirea acestei editii de colaborarea unora din cei mai prestigiosi specialisti din tara, in toate domeniile chirurgiei.
Consider ca, in ansamblu, repartitia pe centre universitare a celor 10 volume si a capitolelor pe care le contin, este echilibrata si reflecta, in acelasi timp, preocuparile speciale ale autorilor pentru anumite probleme.
Cele zece volume ale seriei reprezinta 10 discipline chirurgicale; chirurgie generala are insa doua volume, in timp ce ginecologia si chirurgia pediatrica au fost cuprinse impreuna, intr-un singur volum. Un mare merit in aparitia acestui tratat revine, desigur, coordonatorilor de volum care si-au asumat sarcina dificila a uniformizarii textului si ilustratiei, a bibliografiei etc.
Doresc sa le multumesc pe aceasta cale pentru marele efort pe care l-au depus.
Menirea principala a unui astfel de tratat este una didactica. Cartea se adreseaza rezidentilor, medicilor specialisti, precum si tuturor care vor sa-si completeze cunostintele in domeniul chirurgiei.
A fost acoperita, in linii mari, tematica de admitere in rezidentiat, curricula de pregatire a rezidentilor si tematica examenelor de specialitate din respectivele domenii ale chirurgiei.
Autorii au cautat sa abordeze subiectele cat mai complet. iar redactorul seriei nu a impus restrictii legate de intinderea capitolelor.
De aceea. informatia va fi in multe cazuri aproape exhaustiva, dar cititorul si mai ales cel car urmeaza sa utilizeze materialul pentru un apropiat examen poate avea un sentiment de frustrare.
O editie viitoare poate reconsidera acest aspect, in favoarea unei mai mari concizii a materialului.
Semnalele venite din partea cititorilor vor fi de un real folos in acest sens. deoarece, ca de obicei, ei sunt supremii judecatori.
Cateva subiecte se vor regasi tratate in mai multe locuri: dat fiind caracterul din ce in ce mai interdisciplinar al medicinii actuale, acest lucru era inevitabil. Pe de alta parte, ni s-a parut absolut firesc sa existe unele diferente de abordare intre autori.
Pentru cei care inteleg caracterul complex al medicinei contemporane, acesta este un lucru normal.
Mai dificil poate fi pentru cei care se pregatesc pentru examene si care ar fi dorit probabil o abordare mai uniforma.
Apelam la intelegerea lor cat si a celor care vor alcatui bibliografia si testele pentru viitoarele examene, rugandu-i sa inteleaga ca in medicina continua sa existe controverse si puncte de vedere diferite asupra aceluiasi subiect.
Atat pentru redactor, cat si pentru autori. a fost o sansa sa poata colabora cu Editura Academiei Romane, al carei prestigiu binecunoscut a insemnat, in acelasi timp, un imbold la o munca serioasa si de calitate.
Un cuvant de recunostinta, din partea tuturor celor care au contribuit la aceasta lucrare, d-Iui acad, Dumitru Radu Popescu. directorul editurii. si d-Iui acad. Laurentiu Mircea Popescu, fara sprijinul carora acest tratat nu ar fi putut sa apara.
Prof. dr. Irinel Popescu
Prefata:
Patologia cardiovasculara ocupa primul loc in ierarhia morbiditatii si mortalitatii in intreaga lume. In secolul XXI, un asemenea flagel necesita o abordare complexa din partea multiplelor foruri de sanatate, nationale si internationale, pentru initierea si implementarea unor masuri energice de combatere. Una dintre aceste masuri este de ordin conceptual si anume decretarea unei specialitati unice, integrate - medicina cardiovasculara, asa cum a fost deja sugerat de corifei ai cardiologiei moderne, E. Braunwald si E. TopaI. Aceasta specialitate integrata trebuie sa reuneasca eforturile de prevenire si combatere a bolilor cardiovasculare.
Longevitatea, durata de viata si calitatea acesteia sunt legate direct de starea de sanatate a sistemului cardiovascular. Modificarea indicatorilor caracteristici patologiei cardiovasculare se poate obtine numai in timp, in decenii, prin conjugarea eforturilor preventive si curative ale medicinei cardiovasculare. Diversele specialitati implicate in acest efort nu pot dovedi eficienta decat actionand integrat, in cadrul unei asemenea specialitati reunite.
Chirurgia cardiaca si vasculara sunt ramuri terapeutice ale medicinei cardiovasculare. In stransa colaborare, pana la integrare, atat cu cardiologia clasica cat si cu cardiologia interventionala, chirurgia cardiaca poate contribui substantial la atingerea acestor obiective de sanatate. Alaturi de o baza materiala in pas cu noile achizitii ale tehnologiei medicale, chirurgia cardiaca si vasculara are nevoie de profesionisti, experti in domeniu, apartinand unor noi generatii de chirurgi formate in spiritul vremii.
Asimilarea si adaptarea progreselor stiintelor fundamentale, ale progreselor tehnologice, a exploziei informatice in general, in era internetului, reclama un nou tip de tineri specialisti intr-un nou sistem de instruire, selectionati din timp pe criterii de valoare si aptitudini native. La aceste exigente cerinte, o generatie experimentata de specialisti trebuie sa raspunda cu spiritul de sinteza de care dispune, deschiderea catre schimbare, catre reformarea sistemului de instruire.
Pentru aceasta, sursele de informare trebuie sa fie noi tipuri de publicatii, tratate, manuale care inainte de a fi exhaustive, sa ghidere pe cel ce studiaza, in aspectele principale si fundamentale ale chirurgiei. Initiativa profesorului Irinel Popescu de a edita un Tratat de Chirurgie in prestigioasa Editura a Academiei Romane este remarcabila.
La acest inceput de secol si mileniu este asteptata o reforma profunda a procesului de transmitere a informatiilor stiintifice in general -"translation of knowledge" si in mod deosebit a celor din domeniul medical.
In era"medicinei bazate pe dovezi" fiecare afirmatie trebuie bine fundamentata. Gradul de veridicitate al informatiilor stiintifice aduse infavoarea unei decizii sau chiar a unei afirmatii a fost deja ierarhizat. In acest spirit credem ca trebuie sa intram in era"chirurgiei bazate pe dovezi".
In acest cadru mi-a revenit responsabilitatea si onoarea de a redacta volumul de chirur ie cardiaca si vasculara in colaborare cu autori distinsi din specialitate, alaturi de tineri in formare. Desi ne-am straduit sa sintetizam principalele informatii stiintifice, alaturi de experienta personala, totusi caracterul evolutiv al cunostiintelor medicale in general, nu ne permite sa consideram datele prezentate in volumul de fata ca exhaustive.
Am utilizat terminologia medicala literara si nu ne-am permis utilizarea unei terminologii"personale" sau barbarisme de import. Exista totusi unii termeni unanim acceptati international care exprima cel mai fidel fenomenul sau actiunea pe care o definesc.
In ceea ce priveste Cuprinsul volumului am considerat important ca cei ce se informeaza in domeniu sa dispuna atat de o perspectiva a rolului si locului chirurgiei cardiace si vasculare in medicina moderna, cat si de una istorica a dezvoltarii acestei specialitati in Romania, detasata de convingeri personale sau alte influente.
Nr. de pagini: 668
Anul aparitiei: 2009
REVIEW-URI