Trei in dormitor (cinci comedii), Radu Tuculescu, Scoala Ardeleana
DESCRIERE
• Gradina de vara sau Hai sa-i batem • Ce dracu’ se intampla cu trenul asta? • O balega in mijlocul drumului • Trei in dormitor • Vodka! sau Inimioare pentru caini
Teatrul lui Radu Tuculescu (la fel ca proza lui) te absoarbe cu totul, te ia prin invaluire si te trezesti dintr? odata alaturi de personajele lui, acolo, in gradina, in tren, in sat, in apartament, bucatarie, in orice cadru alege el sa le plaseze. Volumul de fata, Trei in dormitor, contine cinci comedii negre care demonstreaza ca perioada de glorie a absurdului nu apune niciodata.
Radu? uculescu face comedie din orice situatie fara sa? i dea in final vreo rezolvare, ceea ce starneste curiozitate, te face sa vrei mai mult. Confuziile si situatiile incerte sunt voit intretinute, cititorul nu afla niciodata unde dispare Micsa, cand si cum se opreste trenul, ce va face hotul cu pozele, de ce e evacuata Miriam sau care a fost planul lui Tudorache in legatura cu prietenul sau. Dar pana la urma nici nu conteaza, caci scriitorul imbina intr? un mare fel relatiile de amor imorale cu situatiile-limita, zona culinara si muzica. E un puzzle ingenios in care tot ceea ce se bate cap in cap, toate piesele incompatibile, situatiile cele mai absurde sunt contopite si aliniate sa functioneze datorita acestor trei elemente: amor, mancare si muzica. Reteta perfecta pentru ca universul sa o ia razna. (Mihaela Vancea)
* * *
RADU TUCULESCU (1 ianuarie 1949, Targu Mures) este romancier, dramaturg, jurnalist si traducator din limba germana. A copilarit la Reghin si este absolvent al Conservatorului de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, Sectia Vioara. A lucrat ca realizator Radio si TV si violonist la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj. A publicat romane, proza scurta, teatru, cronici dramatice, jurnale de calatorie, literatura pentru copii. A tradus din literatura contemporana elvetiana de expresie germana (noua volume de poezie si patru de proza) si literatura austriaca.
Dintre cartile publicate: Ora paianjenului (roman, 1984), Degetele lui Marsias (roman, 1985), Umbra penei de gisca (roman, 1991), Cuptorul cu microunde (povestiri, 1996), Aventuri in anticamera (jurnale, 2001), Ce dracu’ se intimpla cu trenul asta? (teatru, 2004), Povestirile mameibatrine (roman, 2006), Stalin, cu sapa? nainte! (roman, 2009), Bravul nostru Micsa! (teatru, 2010), Femeile insomniacului (roman, 2012), Mierla neagra (roman, 2015), Macelaria Kennedy (roman, 2017), Ina si ariciul Pit (doua volume, povesti pentru copii, 2018), Uscatoria de partid. Blitz-proze (2019).
Romanele sale au aparut traduse in Italia, Franta, Austria, Germania, Ungaria, Cehia, Serbia. A condus trupe de teatru si pantomima cu care a participat la festivaluri internationale din Europa, Africa de Nord si Canada. Piesele sale de teatru s? au tradus in italiana, engleza, ceha, franceza, maghiara, ebraica. Ca dramaturg, se afla in repertoriul permanent al Teatrului Orfeus din Praga. A fost bursier la Wroc? aw, Viena, Praga, Paris, Berna, Basel. A tinut conferinte despre creatia sa in Calabria, Budapesta, Torino, Haifa, Tel Aviv, Basel, Viena, Namur etc. A primit premii nationale si internationale pentru proza, dramaturgie si film TV. Este prezent in numeroase dictionare ale literaturii romane, de asemenea in Lexiconul de literatura universala (Kindle) aparut la Berlin in 2012.
Nr. pagini: 262
Format: 13x20
Anul aparitiei: 2021
REVIEW-URI