Viata interioara
DESCRIERE
Cartea autorului Christophe Andre „Viata interioara" de la editura TREI
Viata interioara constituie un tumult de ganduri, imagini, amintiri, afecte si simtiri corporale, o multitudine nesfarsita de fenomene impalpabile, dar care ne marcheaza, adesea pe nestiute, deciziile. Viata interioara nu este insa o inchidere intr-o intimitate protectoare, ci o modalitate prin care percepem si digeram lectiile pe care ni le ofera lumea. Bazandu-se pe neurostiinte si mindfulness, Christophe André ofera cititorului 40 de exercitii de autocunoastere, pentru o mai buna intelegere a emotiilor (fericire, gelozie, compasiune), a experientelor existentiale (boala, succes, singuratate) si, nu in ultimul rand, a cailor de a accede la viata interioara (acceptare, iertare, introspectie). Plecand de fiecare data de la un pasaj graitor din marea literatura (de la Tolstoi si Rilke, la Pessoa si Cioran), cele 40 de lectii demonstreaza cat de importanta este interioritatea intr-o lume in care aparentele, urgentele si imperativul de a performa ne deconecteaza de la partea ascunsa a mintii noastre.
Christophe André este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris si profesor la Universitatea Paris X. Editura Trei a tradus numeroase titluri ale psihoterapeutului francez, printre care: Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile; 3 minute de meditatie; Seninatatea; Despre arta fericirii si Trei prieteni, in cautarea intelepciunii (scrisa impreuna cu Alexandre Jollien si Matthieu Ricard).
Pastilele introspective ale lui Christophe André sunt un soi de remediu ”homeopatic” impotriva unei acceleratii smintite care ne marcheaza corpurile si mai ales mintile. Pe parcursul acestor lectii, aflam cat de importanta este forta vietii interioare, amenintata de diversele provocari ale lumii contemporane, printre care digitalizarea exploziva. Exista o multime de trimiteri catre aspectele spirituale ale umanului (prin subiecte, precum rugaciunea sau examenul de constiinta) – astfel, un continent neexplorat se lasa descoperit gratie empatiei unui om de stiinta surazator si iubitor de literatura.
La Croix
Constientizarea deplina este o forma complexa de observare ecologica a vietii noastre interioare: noi nu incercam sa ne modificam gandurile sau simtamintele, ci incepem prin a le observa, prin a intelege care este natura lor, care le este sursa si ce consecinte au. In ce scop? Ca sa devenim mai buni, mai intelepti, mai senini. Meditatia, ca orice exercitiu de viata interioara, nu este o repliere asupra propriei persoane, ci o modalitate de a ne deschide catre lume, de a o intelege, pentru a reveni apoi asupra noastra mai calmi si mai lucizi; este optiunea pentru o modalitate de a raspunde inteligent situatiilor de viata, in loc de a reactiona impulsiv.
Christophe André
An aparitie: 2019
REVIEW-URI