Victor Brauner si insotitorii

Preț: 43,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Daca nu mai e cazul sa revin asupra argumentelor, deja cunoscute, care-l plaseaza pe Victor Brauner printre protagonistii de frunte ai avangardei istorice universale, totusi cred ca trebuie explicat termenul"insotitor(i)" in contextul nostru. Fara a eluda sensul propriu (si, in anumite momente din biografia artistului, el apare firesc prin vecinatati, intalniri, angajamente, conjuncturi si conjecturi, prietenii etc.), aria intelesurilor se largeste si capata nuante noi cand. discutam despre"insotitor(i)" din perspectiva culturala, artistica, spirituala sau chiar ezoterica (Victor Brauner ne obliga si la asta - a se vedea"insotitorul" Oscar Dominguez, cel pre-destinat ca sa-i scoata ochiul stangl). De aceea, insotitorii pot fi prezenti sau absenti fizic, pot fi aproape sau departe, pot fi reprezentati prin"urme", atitudini si idei, ori de toate acestea laolalta.
De pilda, aderenta la asa-numitul"spirit avangardist" al epocii si folosirea unui anumit limbaj provoaca asocieri si"insotiri". Cum, de asemenea, au fost numeroase si frecvente"despartirile" intre avangardisti / suprarealisti, pentru fel de fel de motive, nu totdeauna artistice. Iata, desi Andre Breton il exclude, formal, din randul suprarealistilor in 1948 (dupa episodul bine stiut, cu invinovatirea nefondata a lui R. Echaurren- Matta pentru sinuciderea lui Arshile Gorky), iar el insusi declara, mai tarziu, ca"tablourile mele nu se inscriu in nici o clasificare" si"nu se poate spune ca as fi un pictor suprarealist" (1965), toate referintele ulterioare il fixeaza pe Victor Brauner in tabloul miscarii respective. Asadar, pe de alta parte, se poate spune ca insotirea este o chestiune optionala pana la un moment dat, dupa care subiectul nu mai controleaza fenomenul.


Sasa Pana
Leopold Kosch
Medi Dinu
Margit Brauner
Petrica Vulpescu
Geo Bogza
Stephane Roll
Dorina Radulescu
Gellu Naum
Gherasim Luca
Rene Char
C. Brancusi
Ernesto Sabato
Andre Breton
Jacques Herold
G. Calinescu
F. Brunea-Fox
Ilarie Voronca
B. Fundoianu
S. Alexandrian
Madeleine Novarina
Alain Jouffroy
R. Matta-Echaurren
Anton Prinner
Oscar Dominguez
Pablo Picasso
Jules Perahim

Nr. de pagini: 208
Anul aparitiei: 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0880 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.